Den kontroversiella komikern Dieudonne M'Bala M'Bala talar med reportrar utanför inrikesministeriet. Foto: TT

Protester mot nazistanklagad komiker

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes inrikesminister, liksom borgmästare i flera städer, försöker hitta lagliga vägar att stoppa en kontroversiell komikers föreställningar i veckan.

I dag sällade sig även borgmästaren i Paris till den växande skara som vill att Dieudonné M'bala M'bala ska hindras från att ge sina föreställningar.

Det var när fotbollsspelaren Nicolas Anelka nyligen utförde Dieudonnés numera välkända gest ”quenelle”, som anklagas för att likna nazisternas hälsning, som kritiken mot honom blossade upp igen.

Kritiserad fransk komiker

Fälld upprepade gånger

Komikern, som i början av sin karriär samarbetade med en judisk kollega och gjorde narr av rasism, har blivit allt mer extrem.

Han har fällts sju gånger för ärekränkning, bland annat för att ha använt förnedrande och uppviglande språk och den gest som han själv säger står för kritik mot etablissemanget. Han anser att Förintelsen får för mycket uppmärksamhet på bekostnad av andra brott, som slaveri och rasism.

Borgmästare protesterar

Nyligen sade han att när han hör judiske journalisten Peter Cohen tala tänker han att ”det är synd” att det inte finns gaskamrar längre, skriver France 24.

I veckan väntas Dieudonné uppträda i bland annat Nantes. Även borgmästarna i andra städer där han har planerade föreställningar, som Marseille och Limoges, har krävt att uppträdandena ställs in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiserad fransk komiker

Mer i ämnet