Se förslag på Frölundas nya logotyp. (På bilden: Mats Grauers, ordförande). Foto: TT/SVT

Frölunda jagar indianens efterträdare: ”Mycket svårare än jag trodde”

Uppdaterad
Publicerad

Frölunda hockeys klubbsymbol ”indianen” anses vara omodern och ska bytas ut. Nu är man mitt uppe i jakten på en ny logotyp – ett arbete som blivit långt mer komplicerat än föreningen räknat med.

– Det är oerhört spännande men mycket svårare än jag någonsin trodde, säger ordförande Mats Grauers.

Frölunda HC blev Frölunda Indians 1995. Namnet och logotypen anspelar på klubbens framgångsrika 60-tal då föreningen fick smeknamnet Vilda västern.

Men 2015 blev Frölunda anmälda till Diskrimineringsombudsmannen (DO). Anmälaren menade att användandet av den stereotypen ”indianen” var kränkande gentemot den amerikanska ursprungsbefolkningen.

Anmälan avslogs men skapade en debatt som ledde till att Frölundas styrelse fem år senare beslutade att namnet och logotypen skulle bytas ut.

– Det kom en global debatt om lämpligheten i att ha den här typen av symboler. Vi kände att vi borde ta hänsyn till tidsandan och kom fram till att vi nog skulle byta logotyp, säger Mats Grauers, ordförande i Frölunda.

Poseidon och Vinga fyr

I september 2020 bjöd man in supportrar och designbyråer att skicka in förslag på ny logga. Projektet gick under rubriken Världens bästa klubbmärke på världens kortaste tid.

Drygt 700 förslag kom in – men inget träffade mitt i prick. Nu har klubben skjutit fram deadline till mitten av hösten 2021 och går igenom förslagen igen.

– Det är många symboler med Göteborgsanknytning. Poseidonstatyn, stadsvapnet eller Vinga fyr till exempel. Flera handlar om verksamheten: spelare, skridskor eller klubbor. Andra har fokuserat på våra tre bokstäver FHC, säger Mats Grauers.

”Många kommer betygsätta oss”

Utmaningen är att mejsla fram en logotyp som återspeglar Frölundas goda värderingar och håller över en längre tid, säger Mats Grauers.

– Vi har så många som kommer att betygsätta oss. Om ett företag byter logga så presenterar de den för omvärlden som sen får acceptera den. Vi lever med en jättestor skara fans som har klubben i sitt hjärta och vill att det ska återspeglas i märket.

”Allting spelar roll”

En som skickat in förslag är Daniel Ekelund, grafisk designer i Göteborg, något Göteborgsposten tidigare rapporterat om.

Han vill ta fasta på klubbens historiska symboler från tiden före ”indianen”.

– Vi har den gamla originalskölden, Västra Frölundas ränder, en akronym och en krans. Jag försöker på ett noggrant sätt väga ihop dessa till något organiskt och snyggt. Färger, typsnitt och form – allting spelar roll, säger Daniel Ekelund

Se Daniels Ekelunds förslag i videon.

Andra amerikaniserade hockeynamn i Sverige

Malmö Redhawks, sedan 1996

HV 71 Blue bulls, 1994-2002

Växjö Lakers, sedan 1997

Brynäs Tigers, sedan 1994

Färjestad Wolves, sedan 1994

Leksand Stars, 1994-2002

Djurgården Lions, 1994

Timrå Red Eagles, 1996-2015

Luleå Bears 1994-2018

Halmstad Hammers 1997-2005

Oskarshamn Atomics

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.