Darin Zanyar, Ann-Sofie Lundin (Min stora Sorg) och Petter Alexis Askergren. Foto: TT/John Artur

Gala till stöd för Kurdistan mot IS

Uppdaterad
Publicerad

Artisterna Darin, Min Stora Sorg och Petter medverkar i välgörenhetsgalan ”En kväll för medmänsklighet”.

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, fortsätter sin frammarsch och FN varnar för folkmord. Läget i Irak är akut – något som fick PR-konsulten Mardin Hêja Baban att agera.

– Jag och två väninnor bestämde oss i fredags för att vi måste göra något. Vi måste hjälpa till, säger han.

Terroriströrelsen IS

Det resulterade i en välgörenhetsgala som han arrangerar tillsammans med Sara Nurani och Michelle Kadir. Galan går av stapeln nästa vecka, den 26 augusti. Syftet är att samla in pengar och bilda opinion – för media, politiker och det svenska folket.

Aschberg, Löfven och Björklund

Artister som Petter, Darin och Min Stora Sorg tackade ja direkt när de fick förfrågan om att delta. Responsen har varit väldigt positiv och fler artister kommer att tillkomma, berättar Mardin Hêja Baban.

Artisterna kommer att uppträda akustiskt, politikerna Stefan Löfven och Jan Björklund kommer att delta med varsitt tal och medieprofilen Robert Aschberg står som konferencier under kvällen i Filadelfiakyrkan.

Pengarna som samlas in kommer att gå till medicin, mat och andra förnödenheter till civila. Främst till Yazidierna i Kurdistan, en religiös grupp som i Irak finns främst i den norra delen av landet. De förföljs av främst extrema islamister som betraktar dem som avfällingar från den rätta läran, och många har tvingats konvertera till islam.  

”Inte tillräckligt uppmärksammat”

De hoppas att med välgörenhetsgalan kunna väcka större uppmärksamhet för kriget i Irak.

– Mediebevakningen var i början väldigt dålig. Situationen, som är akut, uppmärksammades inte tillräckligt. Människor blir mördade, våldtagna och förföljda. Det är en katastrof och det pågår folkmord på vissa platser, menar Mardin Hêja Baban.

– Men nu börjar Sverige få upp ögonen och inse att det här är på riktigt, fortsätter han.

Initiativtagarna till välgörenhetsgalan kommer att samarbeta med Röda korset som redan är etablerade i de krigsdrabbade områdena och som kommer att se till att pengarna går dit de ska.

Ställer upp gratis

Filadelfiakyrkan rymmer 2.200 människor och biljetterna kostar 200 kronor, med möjligheter till donationer på plats.

– Alla artister och deltagare ställer upp gratis så att pengarna oavkortat kan gå till de drabbade, säger Mardin Hêja Baban.

Välgörenhetsgalan äger rum i Filadelfiakyrkan i Stockholm den 26 augusti.

Så benämner SVT terrorgruppen.

  • Från och med nu benämner SVT den sunniextremistiska rörelsen i Irak och Syrien med namnet ”Islamiska staten” (IS), men Islamiska staten är inte en stat i vanlig mening.
  • Rörelsen har bytt namn flera gånger och flera namn har förekommit.
  • Både Isis och Isil används. Isil bygger på namnet Islamiska staten i Syrien och Levanten.
  • Levanten motsvarar ungefär dagens Syrien och Libanon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet