Foto: Pernilla Sidén

Gardell: ”Regeringen har inte förstått någonting”

Uppdaterad
Publicerad

Det ser osäkert ut för mer publik på kulturevenemang från den första oktober. Det får författaren och artisten Jonas Gardell att gå i taket.

”Amanda Lind, Mikael Damberg och Stefan Löfven påskyndar och förvärrar katastrofen”, skriver han i Expressen.

Beslutet om att höja publikgränsen till 500 personer vid kultur- och idrottsevenemang får vänta ett tag till.

Det var beskedet från regeringen i dag. Anledningen är den ökade smittspridningen i Sverige och Europa.

”Viftade med ett fläskben”

Jonas Gardell är en av de som högljutt kritiserat regeringen och kulturminister Amanda Lind (MP) för den ekonomiska kris som kulturbranschen hamnat i.

Efter dagens besked går han hårt åt ministrarna i en text i Expressen.

”Redan i augusti när man aviserade en öppning på en storstilad presskonferens med Amanda Lind och Mikael Damberg visste man smittan skulle komma att öka. När sommaren blev till höst, skolorna startade och människor återvände till stan. Ändå viftade man med öppningen framför ögonen på oss som ett fläskben framför en svältande. Jag antar att det enbart var för att tysta kritiken. Man har inte förstått någonting.”

”Kan tvingas skrota våren”

Gardell skriver om kollegor som tvingats lämna kulturbranschen och om vikten av att kunna planera framåt. Han menar uppskjutna riktlinjer innebär att hela vårsäsongen 2021 är i fara.

”Får vi inte i gång biljettförsäljningen till dess (jul) måste vi skrota hela våren 2021 också. Och då kommer desperationen, vanmakten, konkurserna och ilskan att nå proportioner vi inte varit i närheten av ännu.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.