Svenska hårdrocksbandet Ghost. Foto: TT

Ghost kan vinna Grammys för årets rockalbum och rocklåt

Uppdaterad
Publicerad

På Grammy-galan 2019 är det totalt sex nomineringar med svenska förtecken: två av dem tillhör rockbandet Ghost, som kan vinna pris för årets rockalbum och rocklåt. Fyra av dem är Ludwig Göranssons, som skrivit musik till Childsh Gambino och Black Panther.

I februari nästa år har det svenska hårdrocksbandet Ghost chans att ta hem prestigefyllda, amerikanska Grammy-statyetter efter att ha blivit nominerade i två kategorier. Albumet Prequelle kan bli årets rockalbum och låten Rats är nominerad till årets rocklåt.

Bandet har uppmärksammats i medier under året eftersom de genomgår en intern rättstvist om den ekonomiska fördelningen mellan sångaren och de övriga bandmedlemmarna. De har tidigare prisats på Grammy-galan 2016, då deras låt Cirice utsågs till årets metallåt.

Ludwig Göransson nominerad

I fyra priskategorier finns svenska Ludwig Göransson med. Tillsammans med artisten Childish Gambino har han skrivit låten This is America, vars musikvideo blivit viralt uppmärksammad under året. This is America, som är namnet på både en skiva och en låt, är nominerade till de stora kategorierna årets låt och årets skiva.

Ludwig Göranssons och Childish Gambino samarbete har mynnat ut i ännu en nominerad låt, Feels like summer, som finns med i kategorin årets bästa r'n'b-låt. Och slutligen kan Göransson även komma att kamma hem priset för bästa filmmusik för sitt arbete med musiken till superhjältefilmen Black Panther.

Det är inte första gången Ludwig Göransson Grammy-nomineras, men han har hittills inte vunnit någon statyett. I år har han är även nominerad till en Golden Globe för filmmusiken till Black Panther.

Låtskrivaren och kompositören Ludwig Göransson är nominerad till fyra Grammys. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.