Gui Minhais dotter, Angela Gui. Foto: SVT

Angela Gui om pappans dikter från fängelset: ”Svårt att läsa”

Uppdaterad
Publicerad

I snart fem år har den svenskkinesiske poeten och förläggaren Gui Minhai hållits frihetsberövad i Kina. Men nu kommer diktsamlingen Jag ritar en dörr på väggen med fingret, som han ger ut med hjälp av sin dotter.

– Det är viktigt att hans egen röst får höras, säger Angela Gui.

Det var den 17 oktober 2015 som Gui Minhai fördes bort och sattes i kinesiskt förvar. Enligt domen som kom den 24 februari ska han avtjäna tio år i fängelse för att ha försett utländsk makt med underrättelser. Samtidigt menar många att hans egentliga brott troligen består i att ha publicerat regimkritiska böcker.

Dikterna har publicerats tidigare, men dottern Angela Gui tror att pappan önskar att de ska ges ut även i bokform. Första gången hon läste dikterna var år 2017.

– De innehåller en del information om hur själva kidnappningen gick till och hur han upplevde sitt frihetsberövande och tiden i förvar som var ganska svårt att läsa, säger hon.

Samtidigt har dikterna varit ett sätt för henne att hålla kontakten med pappan som försvann då hon fortfarande var ganska ung.

– Jag har lärt mig att det finns ett sätt att lära känna någon som person på ett djupare plan även om det inte går att träffas.

”Pappa känner sig svensk”

Dikterna är fulla av blinkningar till Sverige. De handlar om älgar, potatis, Lucia och Svensson:

”Svensson, skiner din sol fortfarande lika starkt, Är ditt hjärta ännu lika stort som havet, Minns du fortfarande det barn som lämnat hemmet”.

– Många pratar om Svenssonlivet som något tråkigt och alldagligt men för många är det ett enormt privilegium. Det är inte tråkigt, det är stabilt och tryggt och det är verkligen få förunnat, säger Angela Gui.

Gui Minhai har haft svenskt medborgarskap sedan 1992, men enligt domen den 24 februari har Minhai själv ansökt om kinesiskt medborgarskap vilket enligt Kina innebär att han inte längre är Sveriges angelägenhet.

– Det lyser igenom väldigt starkt i dikterna att min pappa känner sig svensk och att Sverige är det hem som han längtar hem till. Så i ljuset av dikterna kan man absolut ifrågasätta de kinesiska myndigheternas besked att min pappa ska ha valt att avsäga sig sitt svenska medborgarskap.

”En ganska rolig person”

Ändå är det inte de allvarliga dikterna som Angela Gui själv uppskattar mest, utan den om ett ägg:

”Där det ligger på sitt yttersta bredvid den glödheta stekpannan, Har det bara en endaste ödmjuk önskan, Att förvandlas till en riktigt god omelett”.

– Det skiner inte alltid igenom när vi pratar om honom, men han är en ganska rolig person, säger Angela Gui.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.