Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han stormade finalen i ”Let's dance” Foto: Jonas Ekströmer/TT

Han stormade finalen i ”Let's dance” – fick kamera i huvudet

Uppdaterad
Publicerad

Hampus Hedström och Ines Maria Ștefănescu vann finalen av Let's dance under lördagen. Men den stora snackisen blev den klimataktivistiska stormningen under silvermedaljörerna Charlotte Kallas och Tobias Karlssons nummer.

– Det var olyckligt att det här hände, men som tur var så är det ingen fara med mig, säger Otis Geijer, aktivisten som fick en kamera i huvudet.

Lördagens final i ”Let's dance” stormades av tre klimtaktivister. En kastade gult färgpulver omkring sig, en höll upp en banderoll och den tredje filmade aktionen.

Händelsen kommenterades inte i sändningen mer än att jurymedlemmen Ann Wilson berömde Charlotte Kalla för att vara fokuserad ”oavsett vad som händer”.

Träffades av kamera

Otis Geijer, 18, var den som höll upp banderollen.

– Det är fredlig civil olydnad. Vi vill aldrig skada någon och vi tar aldrig till våld i våra handlingar.

Under aktionen träffades han av en av produktionens kameror som var monterad på en mekanisk arm.

Det var olyckligt att det här hände, men som tur var så är det ingen fara med mig. Men vi värnar alltid om säkerheten för oss själva och för andra i vår omgivning, säger han.

Aktivisterna avlägsnades av personal på plats och polis tillkallades som sedan avvisade dem.

”Hellre hatad av liten grupp än en hel generation”

– En anledning till att gör den här typen av aktioner är för att påkalla uppmärksamhet till klimatkatastrofen, säger Tina Kronberg Berggren, som var den som kastade det gula pulvret.

Finns det en risk för att folk slutar bry sig om de här frågorna som ni vill lyfta och istället blir irriterade på er organisation?

– Personligen så ser jag hellre att jag är hatad av en liten grupp människor just nu än att vara hatad av en hel generation framöver när jag stått bredvid och sett hur deras framtid går i spillror, säger Tina Kronberg Berggren.

De tre är nu misstänkta för skadegörelse, i form av pulvret som kastades, men polisen skriver på sin hemsida att brottsrubriceringen kan komma att ändras.

TV4 ser allvarligt på händelsen.

”Det gäller främst säkerheten på arbetsplatsen för produktionspersonal, deltagare och publik men också säkerheten ur ett utgivarperspektiv. Tyvärr blir aktioner som denna allt vanligare och något som vi framåt måste ta hänsyn till inför kommande produktioner”,  skriver Erik Westberg, programdirektör på TV4, i ett mejl till Kulturnyheterna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet