En staty har försetts med ansiktsmask i italienska Cremona. Foto: EPA/ANSA/TT

Här är de nya coronaorden

Uppdaterad
Publicerad

Kulturnyheterna sammanställer de ord som uppkommit i samband med coronaviruset spridning och de som ökat i användning.

Covidiot

Uppstod som engelskspråkigt ord först, men fungerar såklart lika bra på svenska. Urban dictionary definierade ordet den 16 mars som någon som avfärdar varningar om den allmänna säkerheten. Ordet började cirkulera i olika memes åtminstone tre dagar tidigare.

Coronaviruset och kulturen

Coronaskam

Många länder har infört strikt karantän, där man bara får gå ut för specifika ärenden och gatorna kontrolleras. I Sverige får man avgöra själv – kanske tar man friheten ett steg för långt och drabbas av coronaskam? (YLE 2 april).

Hobbyepidemiolog

Dök upp i svensk media redan 2017 i Landskrona-Posten apropå antivaccinrörelsen. Ordet har såklart blivit vanligare år 2020, då det nästan är svårare att uttala epidemiolog än att bete sig som en.

Infodemi

Dök upp i Sverige i februari 2020 i en TT-text. WHO hade gått ut och varnat om att virusepidemin kan komma att följas av en infodemi där både sann och falsk information sprids och gör det svårt att hitta pålitliga råd.

Karantäntrots

Sedan mitten av april har temperaturerna stigit i stora delar av landet. Även om Sverige inte är försatt i karantän börjar folk bli otåliga och verkar inte vara lika noggranna med att hålla avståndet som för några veckor sedan.

Ord som ökat i användning:

Superspridare

Den 21 januari var sajten Doktorn.com först ut under coronakrisen med ett ord vi skulle komma att se oftare under kommande månader: Superspridare, alltså någon som snabbt för viruset vidare till andra.

Symtomfri

Ordet symtomfri förekommer vanligtvis mellan 300 och 500 gånger per år i svensk media. Knappt fyra månader in i 2020 har det använts 1200 gånger. Kan man ens vara frisk längre? Nej, bara symtomfri.

Plana/platta ut kurvan

”Plana ut kurvan” har förekommit 413 gånger i medierna 2020 jämfört med tre gånger 2019. ”Platta ut kurvan” verkar inte ha förekommit alls innan 2020.

Flockimmunitet

Fram till 2019 har ordet inte använts mer än 100 gånger per år i media. 2020 har svenska medier omnämnt flockimmunitet närmare 2000 gånger.

Social distansering

Hade inte använts i svensk media sedan 2011 tills coronan kom till stan. Nu är vi uppe i 5702 omnämningar.

Kulturnyheterna föreslår:

Spökcorona/fantomcorona:

Inbillade symptom som dyker upp hos friska/symptomfria personer på grund av oro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet