Kristian Luuk och Fredrik Lindström leder På Spåret i vanlig ordning. Foto: TT

Här är förändringen i nya På Spåret

Uppdaterad
Publicerad

Tittarna jublar och rasar så fort minsta detalj ändras i långköraren ”På spåret”. I år införs ett helt nytt moment: ”Närmast vinner” – samtidigt som ett annat ryker.

– En del kommer säkert att tycka att det är fruktansvärt att vi tagit bort årtalsfrågan, konstaterar Kristian Luuk.

Premiäravsnittet av årets säsong av ”På spåret” sänds på fredag, men programledarens nerver är under kontroll. Förra årets turbulens med rektor Hamid Zafar, som fick strykas ur programmet, har inte skakat om honom nämnvärt.

– Jag måste säga att det nog inte har påverkat mig alls, eftersom det där hanterades väldigt skickligt av redaktionen i Göteborg. Jag tänker att i år är vi väl extra säkra på att alla är coola som är med och tävlar.

Helt nytt moment

Vid sidan av Melodifestivalen är ”På spåret” troligen Sveriges mesta lägerelds-tv – vilket gör det trixigt att genomföra stora förändringar. Tittarna vill gärna att programmet ska se ut som det alltid har gjort.

Men i år har man valt att föra in ett helt nytt moment i programmet: ”Närmast vinner”, där lagen får se en händelse på film och sedan ska pricka in var den utspelas på en karta.

– Det görs med hjälp av raffinerad teknik från SVT:s grafiska avdelning i Växjö där man kan zooma sig ned på några hundra meters avstånd om det skulle behövas. Vi delar ut tre poäng till den som är närmast, berättar Kristian Luuk.

Väcker reaktioner

Att ett nytt inslag tillkommer betyder dock att ett gammalt försvinner. Kristian Luuk är övertygad om att det kommer att väcka ont blod hos en del tittare att årtalsfrågan skrotas.

– När vi gjorde om vinjettmusiken ändrade Augustifamiljen (programmets tidigare husband, red:s anmärkning) några toner och bytte tonart kanske och då kom det direkt 100 mejl: ”Vad har ni gjort?!”. Men jag tror att vi förra året snittade på 2,7 miljoner tittare – vilket är sanslöst i dessa tider när ingen tittar på tv – och det finns ju lika många olika åsikter som antalet tittare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.