Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var när Kanye gästade konspirationsteoretikern Alex Jones som han bland annat sa att han tyckte att ”Nazister är rätt häftiga”. Foto: Infowars

Kanye West hyllade Hitler i direktsänd intervju – stängs av från Twitter

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Kanye West säger i en intervju att han gillar Adolf Hitler och att nazister är ”rätt häftiga”. Det är ännu ett i raden av Wests antisemitiska uttalanden.

Hans Twitter-konto har nu stängts av samtidigt som det aviserade köpet av den högerkonservativa sociala medier-appen Parler har avbrutits.

När artisten Kanye West, eller Ye som han har döpt om sig själv till, på torsdagen gästade konspirationsteoretikern Alex Jones och det kontroversiella programmet Infowars sa han att det finns många ”bra saker” med nazister – och Hitler.

– Jag ser bra saker om Hitler. Varje människa har något värdefullt att tillföra, särskilt Hitler, sa en maskerad Kanye West under den tre timmar långa, direktsända intervjun, där han under långa perioder gav svar som mer liknande en monolog.

På en av Alex Jones motfrågor svarade Kanye West att nazister också har gjort bra saker och att man måste sluta fördöma nazister. Senare i intervjun påstod artisten att han med sina uttalanden inte är ute efter att chocka, utan att han genuint gillar Hitler.

– Nazister är rätt häftiga, sa han också.

Avstängd – igen

Med i studion under hela intervjun satt även vit makt-profilen Nick Fuentes, som senast förra veckan åt middag tillsammans med Kanye West och Donald Trump i Trumps bostad Mar-a-Lago i Florida.

West har ännu inte kommenterat medverkan i Infowars men retweetat klipp från intervjun.

Kanye West stängdes under hösten av från Twitter och Instagram och kritiserades hårt från många håll efter att ha lagt upp inlägg med antisemitiskt innehåll, men återfick senare sitt Twitter-konto.

Tidigt på fredagen stängdes det av igen efter att rapparen publicerat en bild på ett hakkors sammanslaget med en davidsstjärna. Elon Musk bekräftar att kontot stängts på grund av ”uppvigling till våld”, efter att Kanye West twittrat ut ett föga smickrande foto av Twitters nya vd som han själv beskrev som sin ”sista tweet”.

Samtidigt stoppas Kanye West köp av den kontroversiella sociala medier-appen Parler, som bannlysts av både Apple och Google. Parlement Technologies, som äger Parler, uppger att beslutet fattades gemensamt i november.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.