Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av kod från datasäkerhetsexperterna ”Sky” och ”Skud” kan SVT visa hur det går att fuska på en esportturnering – med ett tangentbord. Se hur det går till i klippet. Foto: Lukas Nilsson

Här installerar reportern dolt tangentbordsfusk – på tävlingsdatorn

Uppdaterad
Publicerad

Trots flera insatser för att stoppa fuskandet i spelvärlden finns det fortfarande flera vägar för den som vill vinna prispengar med oschyssta medel – till och med när matcherna spelas på en fysisk scen i Sveriges högsta liga. Det visar SVT:s nya dokumentärserie ”Esport inifrån”.

Fuskprogram som låter spelaren se genom väggar eller hjälper till att sikta har gäckat Counter-Strike-communityn sedan originalspelet släpptes 1999.

– Spelutvecklarna är i en mardrömssits – de måste stoppa alla olika fusk, medan det på andra sidan finns tusentals aktörer som bara behöver ta sig förbi en enda spelutvecklare, säger Simon Engstrand, producent på SVT och en av skaparna bakom serien.

I dokumentären testar Simon Engstrand först att använda ett uppenbart fusk online. Det dröjer tre veckor innan spelutvecklarens egna antifusksystem upptäcker honom och blockerar honom från fortsatt spel.

Kan lura systemet

Men när han uppgraderar till ett mer avancerat och diskret fusk som kostar 1 000 kronor i månaden undkommer han upptäckt – även när mer avancerade skyddssystem är aktiverade.

Ett exempel är Faceit:s system som används i onlinekvalen till de stora majorturneringarna där miljontals dollar står på spel. Simon Engstrand kunde utan problem fuska med systemet aktiverat.

Döljer kod i tangentbordet

Men de stora turneringarna spelas trots allt fysiskt på plats inför publik och turneringsarrangörer – att komma undan med fusk måste vara nästintill omöjligt, eller?

Med hjälp av två datasäkerhetsexperter har Simon Engstrand lyckats dölja programvara i ett tangentbords internminne. Kod som lika gärna skulle kunna bytas ut mot ett fusk.

– Säkerheten hade kunnat bli betydligt bättre om man förbjöd spelare från att ta med sig egna tangentbord och möss till turneringarna. Ur integritetssynpunkt hade det varit bäst om arrangörerna delade ut ny utrustning direkt från förpackningarna istället, säger Simon Engstrand.

SVT har lämnat över koden och tillvägagångssättet till Svenska elitserien i Counter-Strike.

Se dokumentärserien ”Esport inifrån” på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.