Dan Park i Malmö 2014. Foto: Drago Prvulovic/TT

HD prövar inte Dan Parks fall – får fyra månaders fängelse

Uppdaterad
Publicerad

I slutet av april dömdes gatukonstnären Dan Park till fyra månaders fängelse av hovrätten över Skåne och Blekinge för hets mot folkgrupp. Park överklagade till Högsta domstolen som väljer att inte pröva fallet.

I slutet av 2018 dömdes Dan Park av Malmö tingsrätt till tre månaders fängelse för fem fall av hets mot folkgrupp och ett fall av förtal.

Fallet gick vidare till hovrätten där han dömdes för ytterligare två fall av hets mot folkgrupp, två fall av förtal och fängelsestraffets längd bestämdes till fyra månader. Åtalspunkterna gäller bland annat twitterinlägg och ett kollage publicerat på Dan Parks blogg. När HD nu väljer att inte pröva fallet fastställs hovrättens dom.

Dan Park har flera gånger dömts för hets mot folkgrupp och förtal.

I början av juni ställdes Dan Parks verk ut på danska Læsø Kunsthals utställning Den politiske kunst. Parks, och två andra konstnärers medverkan ledde till att en av den kända kinesiske konstnären Ai Weiwei, valde att dra sig ur utställningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.