Ett nästan 90 år gammalt paket har hittats inmurat mellan två tegelväggar på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg. Foto: Henrik Witt/Higab

Hemligt paket hittat – inmurat i Sjöfartsmuseets vägg

Uppdaterad
Publicerad

Byggnadsarbetare på Sjöfartsmuseet Akvariet i Göteborg fick en ovanlig överraskning när de hittade ett nästan 90 år gammalt paket inmurat mellan två tegelväggar.

Byggnadsarbetarna höll på att riva en vägg i samband med ombyggnationen av museet när de till sin förvåning hittade ett paket i brunt omslagspapper med snören om. I paketet fann de Göteborgstidningar från februari 1931, kopior på byggnadsritningar och en beskrivning av Sjöfartsmuseets tillkomst.

Museichefen Carina Sjöholm skriver i ett pressmeddelande att hon inte kände till att det fanns ett sådant paket.

– Däremot vet jag att man grävde ner en låda med ritningar och information i marken under huset i samband med att man tog första spadtaget på 1930-talet. Det har vi på film och stillbilder i museets arkiv, säger hon i pressmeddelandet.

En del av museets historia

Lådan har dock ännu inte dykt upp under ombyggnationen, men Sjöfartsmuseet Akvariet skriver i pressmeddelandet att de har hittat en hel del annat vid utgrävningen i parken framför museet. Bland annat en väg från 1700-talet, en köksbyggnad och ett stall.

Innehållet i paketet från 1931. Foto: Henrik Witt/Higab

Innehållet i det nyupptäckta paketet kommer att gås igenom och tas tillvara i Sjöfartsmuseets arkiv.

– Det är ju en del av museets historia. Vi kanske ska mura in ett paket med ritningar över det hus vi bygger nu, säger Carina Sjöholm. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.