Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SAG-strejk Foto: Reuters/Warner Bros

Hollywoods skådespelarfack godkänner strejk – kan få stor påverkan på tv och film

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska skådespelarfackförbundet SAG-AFTRA röstade igenom ett ”strejkgodkännande” med 98 procents stöd hos medlemmarna. Senast den 30 juni måste parterna ha kommit överens.

Sedan sex veckor tillbaka strejkar manusförfattarna i Hollywood och nu kan de få sällskap av det amerikanska skådespelarfacket.

Fackförbundet SAG-AFTRAs (Screen actors guild – american federation of television and radio artists) medlemmar har inte utlyst strejk, men det faktum att medlemmarna röstat ”ja” ger fackstyrelsen grönt ljus att utlysa en strejk om de inte når en ”rättvis deal”, skriver förbundet på sin hemsida.

”Vi krokar arm och tillsammans bygger vi nya kontrakt som högaktar det vi bidrar med i den här fantastiska branschen”, säger fackets ordförande Fran Drescher.

Vad blir konsekvenserna?

Inspelningen av tv-serier som ”Stranger things” har pausats under manusförfattarstrejken och Hollywood reporter skriver att en strejk bland skådespelarna skulle göra det nästintill omöjligt att fortsätta spela in film och tv.

Hotet om strejk har också gett försäkringsbolag kalla fötter. Filmen ”The island” med Joaquin Phoenix och Rooney Mara har fått läggas på is eftersom den inte kunde försäkras under rådande omständigheter.

Varför strejk?

Likt manusförfattarna menar skådespelarna att deras ersättningar har krympt på grund av inflationen och förflyttningen av film och tv till strömningsplattformar. Det finns även en oro för vad AI kan komma att betyda för branschen.

Om inte SAG-AFTRA och motparten AMPTP (Alliance of motion picture and television producers) inte når en överenskommelse innan den 30 juni bryter strejken ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i Hollywood 2023

Mer i ämnet