Jag är väldigt glad och stolt och lite extra nöjd över att det är ett pris som delas ut av vad jag föreställer mig är bokslukarna, de som läser så mycket och som läser av lust, säger Nina Wähä. Foto: Kajsa Göransson (pressbild)

Hon tilldelas Sveriges Radios romanpris

Publicerad

En myllrande familjehistoria i finska Tornedalen får Sveriges Radios romanpris.

Nina Wähäs roman Testamente valdes ut av representanter för ett antal bokcirklar, som lovprisar berättelsen om hur en familj formar sina liv utifrån pappans mörker.

”Jag är väldigt glad och stolt och lite extra nöjd över att det är ett pris som delas ut av vad jag föreställer mig är bokslukarna, de som läser så mycket och som läser av lust. Testamente var till viss del en väldigt lustfylld bok att skriva, eftersom den blev till i en sorts uppdämt skrivbehov, och att den då uppmärksammas av lyssnarna gör mig, än en gång, väldigt, väldigt glad”, säger Nina Wähä i ett pressmeddelande.

Även Johan Jönson och Khaled Alesmael får priser

Poesipriset går till Johan Jönson för hans Marginalia/Xterminalia, som juryn kallar för ett ”hypnotiskt tvillingverk”. De skriver: ”Ur en ohejdbar språkmaskin väller ett oemotståndligt flöde av självhat, existentiell panik och vantrivsel i kapitalismen”.

”Min bok är två böcker, publicerade samtidigt och symbiotiskt separerade. Både enkla och roliga och samtidigt komplext asjobbiga att läsa, vill jag tro”, säger Johan Jönson i pressmeddelandet.

Sveriges Radios novellpris går till Khaled Alesmael för En tygväska med damaskuttryck, som är en hommage till kärleken och Damaskus.

Sverige Radios romanpris

Sveriges Radio romanpris delas i år ut för 27:e gången. Lyssnarjuryn består av representanter från ett antal bokcirklar. Prissumman är på 30 000 kronor.

2019 gick priset till Sara Stridsberg för romanen Kärlekens Antarktis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.