Arkivbild. Skådespelarna Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar i den nya serien. Foto: TT

Huvudroller klara för tv-serie om Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Inspelningen har börjat, och nu är rollbesättningen för huvudrollerna i tv-serien om Kim Wall – den svenska journalisten som försvann i Öresund och återfanns mördad – officiell, rapporterar Expressen.

Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August och Rolf Lassgård är fyra av de välkända skådespelarna som ska medverka i serien ”Utredningen” som får premiär i SVT 2020.

Pernilla August och Rolf Lassgård spelar Kim Walls föräldrar Ingrid och Joachim Wall.

Dramatiseringen, som produceras av Miso Film i samproduktion med Outline Film för TV2 Danmark, SVT och Viaplay, har skapats i samarbete med journalistens föräldrar och utgår från utredningsledare Jens Möllers arbete kring fallet.

Dansk regissör

Danske regissören och manusförfattaren Tobias Lindholm kommer att både regissera och skriva seriens sex delar. Till Expressen säger Lindholm att han med stor ödmjukhet tagit sig an uppgiften.

”Det innebär ett stort ansvar när man väljer att berätta om våldsamma händelser från verkliga livet”, säger han.

SVT, som har köpt visningsrätten till serien, säger till tidningen att Lindholm skrivit ett väldigt starkt material.

”Det faktum att familjen Wall är involverade berättar en del om vilken slags historia vi får ta del av”, säger SVT:s programchef Anna Croneman.

Mördades av Peter Madsen

Kim Wall var en svensk frilansjournalist, född 1987 i Trelleborgstrakten. Wall arbetade för flera internationella tidningar och hon rapporterade från exempelvis Sri Lanka och om turismen i jordbävningsdrabbade Haiti.

Journalisten hittades död i augusti 2017. Danske ubåtsbyggaren Peter Madsen dömdes av Köpenhamns byret (tingsrätt) till livstids fängelse för mord. Påföljden överklagades till landsretten (hovrätten), som fastställde livstidsstraffet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.