Minnesloppet startade klockan 09 i Gislövs läge utanför Trelleborg. Foto: Lillemor BirgerssonVisa alla (5)
Visa alla (5)

Hundratals sprang för att hylla mördade Kim Wall

Uppdaterad
Publicerad

Den 10 augusti 2017 försvann och mördades journalisten Kim Wall. För andra året i rad hedras hennes minne med ett motionslopp runt om i världen och i Gislövs läge.
– Kim ska inte bli ihågkommen som ett brottsoffer. Hon ska bli ihågkommen för det hon gjorde, säger Ingrid Wall, mamma till Kim Wall.

Lotta Wahlqvist och Lotta Kellander var initiativtagare av minnesloppet som startade i samband med Kim Walls årsdag förra sommaren. Då var det över 600 personer som sprang i Gislövs läge för att minnas Kim. Pengarna går till den minnesfond som skapat till hennes minne.

– I dag har det kommit 350 personer och de kommer från både Danmark och flera orter i Sverige. Det visar att det är en angelägenhet för många, säger Ingrid Wall.

Ingrid Wall på plats.

”Vi vet att det gör skillnad”

Pengarna ur minnesfonden ges i form av ett stipendium till journalister som arbetar i Kim Walls anda. Enligt Ingrid Wall är kvinnliga journalister utsatta och därför behöver de en försäkring på att de känner sig trygga.

– Det känns så skönt och tröstande att låta andra kvinnor få chansen att göra det arbetet som Kim gjorde. Vi vet att det gör skillnad med stipendiet, säger Ingrid Wall.

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen springer

Åklagaren Jakob Buch-Jepsen fick Peter Madsen fälld för mordet. I dag springer han för Kim Wall.

– Det är det minsta man kan göra, att springa för Kim, säger Jakob Buch-Jepsen.

Minnesloppet startade klockan 09 i Gislövs läge utanför Trelleborg.

Kim Walls stipendium delas ut den 23 mars på Kim Walls födelsedag.

• 2018 delades det första stipendiumet ut till  journalisten och forskaren Anne Kirstine Hermann från Danmark.

•2019 delades det ut till två kvinnliga journalister, amerikanska frilansjournalisten Christina Ayele Djossa-Ahoeletes och Violeta Isabel dos Santos Moura från Portugal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Journalisten Kim Wall

Mer i ämnet