Alfons Karabuda, ordförande Polarpriskommittén, under tillkännagivandet av Polarpriset 2017. Foto: TT

”De är musikaliska sökare”

Uppdaterad
Publicerad

Polarpriset 2017 går till popstjärnan Sting och jazzmusikern Wayne Shorter.

– Vi tittade på helheten av vad Sting egentligen står för, inte bara det artisteri som många förknippar honom med utan han är också en väldigt bra kompositör, säger Alfons Karabuda, ordförande Polarprisnämnden till Kulturnyheterna:

– Han är en musikalisk sökare precis som Wayne Shorter. Där har de en likhet i att inte vara nöjda där de står. De har även fått kritik för det genom åren, för att de inte har fortsatt att göra det som alla tycker om utan har velat ta några steg till.

Polarpriset 2017

Alfons Karabuda berättar att det finns många anledningar till att de utsåg Wayne Shorter till en av vinnarna.

– Det är fantastiskt att kunna dela ut priset till någon som är lika bra musiker som kompositör. Att tillhöra absolut högsta nivå när det gäller båda dessa saker är väldigt ovanligt. Han har faktiskt banat väg för jazzen. Jazzen ser ut som den gör idag, i alla fall till del, tack vare Wayne Shorter.

Bredare sökande

Tidigare år har priserna tilldelats dels en person eller grupp som är verksam inom populärmusikgenren och en som är verksam inom den klassiska genren. Men så är inte fallet i år.

– Vi har egentligen inte ett klassiskt och ett populärmusikaliskt pris, utan vi har två priser. Det intressanta för oss är att se hur de här priserna kan visa på musikaliska broar. Det finns likheter mellan Sting och Wayne Shorter och jag tror att de också kommer att söka varandra efter det här. Det är jag övertygad om.

Innan priset delades ut har det pratats en del om bristen på kvinnliga pristagare och bristen på pristagare från andra områden än väst och i år är inget undantag.   

– Vi lyckades hitta pristagare som inte ser musikaliska begränsningar och som gärna letar sig ut från den västerländska musiken. Men vi har nu inlett ett samarbete med National Music Council, med deras kommittéer globalt, för att också kunna nå ännu bredare ut i vårt sökande efter musikalisk excellens.

”En extraordinär karriär”

I sin motivering beskriver juryn Wayne Shorter som en unik saxofonist, och lyfter fram hans viktiga roll i formandet av den moderna jazzens spännvidd och djup:

”För Wayne Shorter är musiken ett medel för att lära sig mer om alla aspekter av livet och universum. Han har själv träffande beskrivit sin gärning som ”drilling for wisdom”. Med sin saxofon är han en upptäcktsresande. Under en extraordinär karriär har han med sitt mod och sina visionära öron hela tiden sökt sig till de outforskade stigarna”.

Den 83-årige jazzmusikern Wayne Shorter slog igenom under 50-talet med grupen Art Blakey’s Jazz Messengers, spelade under flera år med Miles Davis och formade sedan fusiongruppen Weather Report. Han har belönats med 10 Grammys, har släppt fler än 20 album och skrivit flera låtar som idag är klassiker i sin genre.

Kommer till Stockholm

I en videohälsning berättar Wayne Shorter att det är en ära att få ta emot priset och att han kommer att gästa Stockholm när han tar emot priset.

Och Wayne Shorter får sällskap av Sting (som också hälsar att han kommer till prisgalan i juni). Prisjuryn skriver:

”Som medlem i trion The Police och därefter som soloartist har Sting aldrig slagit sig till ro och levt på gamla meriter, utan ankrat i fler musikaliska hamnar än kanske någon annan artist i sin generation. Som kompositör har Sting kombinerat klassiskt pophantverk med virtuost musikantskap och en öppenhet för alla genrer och all världens klanger”.

Betydande insatser

Priserna delas årligen ut till två personer eller grupper för betydande insatser i musikhistorien.

Ifjol var det låtskrivaren och superproducenten Max Martin och den italienska mezzosopranen Cecilia Bartoli som fick ta emot priset.

Båda pristagarna kommer att delta i prisceremonin i Stockholms konserthus i juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polarpriset 2017

Mer i ämnet