Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under pressträffen efter semifinal ett syntes Joost Klein täcka huvudet med en flagga. Han gjorde även en markering mot Israels Eden Golan – se händelsen i videon. Foto: Jessica Gow/TT

”Incident” utreds kring nederländske artisten Joost Klein

Uppdaterad
Publicerad

Joost Klein, Nederländernas representant i Eurovision song contest, deltog inte under genrepen på fredagen. Det ska handla om en ”incident” rörande artisten, enligt EBU.

På lördagsmorgonen bekräftar polisen att en man är misstänkt för olaga hot.

Nederländernas representant i Eurovision, Joost Klein, deltog inte under hela genrepet på fredagseftermiddagen. Han var med i den inledande flaggparaden men när det var hans tur att sjunga så hoppade de över hans bidrag. Landet medverkade inte heller under kvällens genrep.

Enligt uppgifter till SVT ska det ha uppstått en fysisk konfrontation mellan artisten och en fotograf.

Eurovision song contest 2024

EBU: ”En incident”

I ett uttalande från EBU om den nederländske artistens frånvaro skriver de:

”Vi undersöker för närvarande en incident som rapporterats till oss och som involverar den nederländske artisten. Han kommer inte att repetera tills vidare. Vi har inga ytterligare kommentarer just nu och kommer att uppdatera i sinom tid.”

Malmöpolisen var på plats under fredagskvällen och höll förhör med den misstänkta, målsäganden och vittnen.

– Vi har en man som är misstänkt för olaga hot. Det misstänkta brotten ska ha begåtts på Malmö arena under torsdagskvällen, säger Pelle Vamstad, presstalesperson på polisen på lördagsmorgonen.

Mannen är inte frihetsberövad. Polisen vill inte svara på om personen är den nederländska artisten Joost Klein. Målsäganden är en medarbetare på ESC.

Markerade under presskonferens

Under presskonferensen efter semifinalen markerade Joost Klein mot israeliska artisten Eden Golan.

En journalist frågade den israeliska artisten:

– Har du någonsin tänkt på att du genom att vara här utgör en risk och fara för andra artister och för allmänheten?

När presskonferensens värd, den svenska journalisten Jovan Radomir, bröt in och sa att Eden inte behövde svara på frågan sa Joost Klein:

– Varför inte?

Juryn får gå efter tidigare framträdande

Det är utefter kvällens genrep som de 37 ländernas jurygrupper sätter sina poäng. Jurygrupperna står för hälften av poängen under finalen. Enligt EBU kommer Kleins framträdande under semifinal 2 att användas istället.

SVT har sökt Nederländernas delegation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet