Regissören Nauren Sager & en bild ur filmen ”I am Reva”. Foto: Pressbilder

Inga rättsliga åtgärder mot ”I am Reva”

Uppdaterad
Publicerad

Migrationsverket har beslutat att inte gå vidare med det uppseendeväckande inbjudningskortet till Naures Sagers nya kortfilm.

Förra veckan skickade filmteamet bakom den nya kortfilmen ”I am Reva” ut inbjudningskort för premiären på Göteborgs filmfestival, till 109 kända svenskar. Inbjudan var utformad som ett av Migrationsverkets avslag på en ansökan om uppehållstillstånd – komplett med loggan och fönsterkuvert.

En av de inbjudna som reagerade kraftigt på utformningen var artisten Laleh. Hon skrev såhär på sin Twitter:

Göteborgs filmfestival

”Inbjudan till #gbgfilmfestival väcker obehagliga minnen. Jag förstår de goda avsikterna verkligen och att man får tåla lite för en god sak, men det är lite som att skicka ett falskt cancerbesked till en som redan haft cancer.”

”Man har gått över gränsen”

Regissören Naures Sager sa till Kulturnyheterna att han skulle skicka en personlig ursäkt till Laleh Pourkarim, och att det inte var meningen att någon skulle bli så illa berörd. Men han poängterade också att han hade förväntat sig reaktioner, och ville starta en debatt med hjälp av inbjudningskorten.

Migrationsverket reagerade snabbt på nyheten, och lät sina jurister ta tag i frågan på en gång. Sent på måndagseftermiddagen hölls ett möte om ”I am Reva” på Migrationsverket, där man kom fram till att utformningen av inbjudan är ett övertramp.

– Det står ganska klart att man här har gått över gränsen, även juridiskt, genom att använda Migrationsverkets logotyp i eget syfte, säger Migrationsverkets presschef Fredrik Bengtsson till Kulturnyheterna.

”Eventuellt pratar vi med regissören”

Ett första steg om Migrationsverket skulle vilja gå vidare med frågan vore att kontakta regissören och uppmana honom att sluta använda loggan. Om Naures Sager inte lyssnade, så skulle steg två bli att ta frågan till rätten. Men Migrationsverket uppfattar det som att användningen av loggan var en engångshändelse, som inte kommer att upprepas. Därför går man inte vidare med fallet:

– Eventuellt kommer vi att prata med regissören, men vi kommer inte att ta den här frågan vidare rättsligt eftersom det har upphört, konstaterar Fredrik Bengtsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborgs filmfestival

Mer i ämnet