Det blir ingen filmfestival i Cannes i ”vanlig form” i år. Foto: Vianney Le Caer/TT

Ingen filmfestival i Cannes ”i vanlig form” i år

Uppdaterad
Publicerad

Filmfestivalen i Cannes har tidigare skjutits upp från maj till juni på grund av det pågående coronavirusutbrottet. Nu meddelar arrangörerna att festivalen inte kommer att bli av heller i juni eller i sin ”vanliga form”, rapporterar Deadline.

Filmfestivalens arrangörer meddelade under tisdagen att festivalen inte kommer att äga rum i juni, ett besked som kom dagen efter att Frankrikes president Emmanuel Macron förlängt de coronarelaterade restriktionerna i landet. Restriktionerna innebär att alla festivaler, evenemang och stora sammankomster förbjuds till åtminstone mitten av juli.

Arrangörerna hade ursprungligen övervägt att skjuta upp festivalen ytterligare, från juni till juli, men skriver i ett pressmeddelande att det inte längre är ett alternativ:

”Efter den franska presidentens uttalande, på måndag 13 april, medger vi att uppskjutandet av den 73: e Internationella filmfestivalen i Cannes, från slutet av juni till början av juli, så som ursprungligen övervägts, inte längre är ett alternativ. Det är svårt att tro att festivalen kommer kunna hållas i år i sin ursprungliga form.”

Siktar på en festival under 2020

Festivalens arrangörer skriver också att de utforskar alla möjligheter att få till en festival 2020 på ett eller annat sätt, men ger ingen information om hur eller när en festival i sådana fall skulle bli av.

”Vi vet alla att många osäkerheter fortfarande härskar över den internationella hälsosituationen. Vi hoppas kunna kommunicera om de former som Cannes 2020 kommer att ha inom kort.”, skriver festivalens arrangörer.

Om filmfestivalen i Cannes helt ställs in vore det mycket ovanligt. 1968 tvingades festivalen avbryta halvvägs på grund av protester och 2003 hade festivalen färre asiatiska deltagare på grund av utbrottet av SARS-viruset, men det är 70 år sedan festivalen inte alls blev av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.