Inget Nobelbesök i Rinkeby – eleverna skickar brev: ”Hoppas hon gillar det”

Uppdaterad
Publicerad

Det traditionsenliga Nobelbesöket på Rinkeby bibliotek blir i år inte av på grund av pandemin. Men eleverna på Enbacksskolan har läst Lousie Glücks poesi – och överraskats. 

Projektet Nobel i Rinkeby har sedan 1988 varit ett tillfälle för eleverna i Rinkeby och Tensta att bekanta sig med Nobelpriset och dess historia. Under Nobelveckan brukar pristagaren i litteratur besöka Rinkeby bibliotek. 

– Då brukar det avslutas med att barnen bjuder pristagaren på te och har ett litet samtal där vuxna inte får sitta vid bordet, säger Annelie Drewsen, projektledare för Nobel i Rinkeby. 

Pandemin – och Glücks aversion mot digitala möten – sätter stopp för mötet med författaren. 

– Vi hade ändå förväntat oss att vi skulle få se henne och fråga om hennes texter, säger Esra, som går i nionde klass på Enbacksskolan. 

Lätt att ta till sig dikterna 

Sedan tillkännagivandet har de läst flera av Louise Glücks dikter. Projektledare Annelie Drewsen menar att det var lätt att hitta texter som 15-åringar kunde ta till sig. 

– Man kunde nästan ta vilken som helst, för de är otroligt tillgängliga i språket. Men så finns också det där djupet, säger hon. 

Flera av eleverna var positivt överraskade av Nobelpristagaren. 

– Innan jag läste hennes dikter trodde jag det skulle vara trista, gamla dikter. Men efter insåg jag att de var ganska intressanta, säger Salma. 

På lektionerna har de letat efter olika betydelser i poesin, och det svåraste har varit att det i texttolkning inte finns ett rätt eller fel. 

– Det är inte som en matteuppgift där du vet om du gjort rätt, säger niondeklassaren Halimo. 

Eleverna skickar dikter till Glück 

Som en del i projektet har eleverna sammanställt ett häfte med brev och dikter som de skrivit till Louise Glück. I år kan eleverna inte överlämna häftet personligen, men trots det gläds de åt att hon kommer ta del av deras texter. 

– Det är ändå en Nobelpristagare, det ändå så här ”wow”, att hon kommer få se våra dikter, säger Salma. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.