Några av personerna bakom Earth Hour Järva: Ali Laafou (konferencier), Ailin Moaf Mirlashari (panelist), Ali Junior (poet), Imane Khatib (moderator), Chris Kips (artist), Soha Osman (panelist), Mona Madal (panelist), Adnan Naji (panelist).

Poesi och musik i mörkret när Järvas unga släcker ned för klimatet

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagskvällen uppmärksammas ”Earth hour” i Rinkeby Folkets hus – av ungdomar, för ungdomar.

– En person som inte kan mycket om klimatet och social hållbarhet ska kunna relatera, göra en självrannsakan och sedan engagera sig, hoppas arrangören Imane Khatib.

Bakom evenemanget står ungdomsföreningen Second Chance Swe och WWF Sweden Youth. Syftet är att involvera Järvas unga i den årliga, världsomspännande aktionen då lamporna släcks ned under en timme för att belysa klimatfrågan.

Imane Khatib, från Second Chance Swe. Foto: Privat

– Temat är social hållbarhet och miljö, båda är lika viktiga i Järvaområdet, säger Imane Khatib.

Hur mycket uppmärksammas klimatfrågan bland Järvas unga?

– Många ungdomar i utsatta områden är inte så involverade, den lyfts inte lika mycket i skolan eller i deras sociala umgängen. Men de tvingas vara miljövänliga under uppväxten, många lever trångbott och är ekonomiskt hindrade från att slösa. Inom vissa kulturer lär man sig att inte kasta mat eller slösa vatten, och att dela med sig. Det är på sätt och vis ett miljövänligt tänk och handlande, säger Imane.

Imane som ska moderera panelsamtalet om miljö, får medhåll av Sakariya ”Zack” Hirsi, moderatorn för samtalet om social hållbarhet.

Sakariya ”Zack” Hirsi, från Second Chance Swe. Foto: Samia Sherif Foto: Samia Sherif

– Inte så mycket, men samtidigt är den viktig indirekt. Vi är mer hållbara än i rikare områden, då vi tänker på hur vi använder pengarna. Många hushåll har inte fler än en bil och när ekonomin är ett hinder åker man inte lika ofta utomlands. Social hållbarhet är fett viktigt här. Inkludering, delaktighet och hur vi kan förvalta det som görs av organisationer här, säger han.

Greta Thunbergs klimataktivism har uppmärksammats internationellt på sistone, bland annat efter att hon nominerades till Nobels fredspris.

– Greta är en inspiration för oss alla, oavsett ålder. Vi vill väcka intresset i ett område som inte varit så involverade tidigare. Gretas manifestation är ett bra exempel på ett lyckat engagemang, men vi måste först skapa ett intresse i området. Det vill vi göra genom lokala förebilder som de unga här kan relatera till, säger Imane.

Haisem Mohammed, föreläsare Foto: Privat

Fokus på miljömedvetenhet i utsatta områden

På agendan står utöver panelsamtalen även föreläsning om social hållbarhet med Haisem Mohammed. Tensta föräldraråd bjuder på mat.

Ragia Abdullahi, miljöpanelist

– I panelen deltar duktiga miljöhjältar som ideellt har lyft miljöfrågan i sina områden. De ska fokusera på hur man är miljömedveten i ett utsatt område, hur man förhåller sig till klimatet och bidrar till att förbättra det, säger Imane.

Ahmed Hassano, tog silver i ”Ortens bästa poet” 2018.

20.30 släcks lamporna under en timme. I det stämningsfulla mörkret blir det poesi av Ahmed Hassano och Ali Junior, samt musik av Keya, Chris Kips, Robin Dex och DJ Dawit.

Vad ser du fram emot mest?

– Nedsläckningen, eftersom det är första gången det genomförs så formellt med så många här, det vill man inte missa. Även minikonserterna med underbara talanger från olika orter i Stockholm, säger Imane.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.