Se reportaget från festivalen Intonal. Foto: SVT

Här genomförs en musikfestival – med fysisk publik

Uppdaterad
Publicerad

Intonal i Malmö är en av de första svenska festivalerna som faktiskt genomförs – med fysisk publik – sedan de stränga coronarestriktionerna trädde i kraft. Festivalen bjuder på nyskapande, elektronisk musik och en av akterna är Malmös senaste fristadsartist: egyptiska Yasmine El Baramawy.

Yasmine El Baramawy förenar det uråldriga instrumentet oud med elektroniska experiment – något som inte varit helt okontroversiellt.

– Nej, det verkar vara väldigt stötande. Jag vet inte varför – man säger att jag förstör det musikaliska arvet. Men ingenting försvinner bara för att någon gör något nytt.

”Göra elektroniska musiken tillgänglig”

I Yasmine El Baramawys musik hörs allt från hoande ugglor till spinnande katter. Men också musik som inte förhåller sig till den västerländska idén om toner och skalor – ett sätt av avkolonialisera musiken, enligt El Baramawy.

– Av någon anledning använder de flesta den västerländska skalan även inom den elektroniska musiken. Men jag behöver höra min musik och mitt arv i den nya musiken. Det handlar om att göra den elektroniska musiken tillgänglig för alla, säger hon.

Men att våga ta beslutet att faktiskt genomföra festivalen var inte helt lätt, berättar Ulf Eriksson som är konstnärlig ledare för musiken på kulturhuset Inkonst.

– Min chef såg att jag gick igenom skärselden i beslutsångest: Ska vi göra det här, ska vi ställa in eller ska det bli en digital festival som egentligen ingen vill göra? Så vi tog en öl på Möllevångstorget och då bestämde vi att vi kör den här festivalen oavsett om det är åtta, 50 eller 1000 personer i publiken – för artisternas, för konstens och för branschens skull, säger han.

”Handlar om mötet”

Som tur är lättades restriktionerna den 1 juni och Intonal kan nu ta emot 50 personer i publiken, så länge de sitter ner. Därför har man inte bokat artister som ägnar sig åt dansmusik och klubbmusik i år, men förhoppningen är ändå att Intonal ska bli vad Ulf Eriksson kallar för ett ”statement för kulturen”.

– Det handlar om mötet, energin. Nu blir det ju ett möte med viss distans den här gången men det är i alla fall bättre än inget. 50 personer är så mycket mer värt än 1000 personer som klickar in på en webblänk, säger Ulf Eriksson.

Intonal

Vad: Festival för experimentell musik och konst

När: 16-20 juni

Var: Inkonst, Malmö

Dragplåster: Anna von Hausswolff, Nathalie Djurberg & Hans Berg, Johanna Knutsson med flera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.