Iranske rapparen Toomaj Salehi. I klippet berättar artisten Justina om hans aktivistiska musik. Foto: Privat

Iranske rapparen Toomaj Salehi gripen: ”Vet inget om hans hälsa”

Uppdaterad
Publicerad

Den iranska rapparen Toomaj Salehi har gripits av iranska säkerhetstyrkor, rapporter flera internationella medier. Han är känd för sina regimkritiska och aktivistiska låttexter.

Under helgen började uppgifter spridas i sociala medier om att den iranske rapparen Toomaj Salehi, främst känd som bara Toomaj, gripits av regimens säkerhetsstyrkor. Han greps senast i september förra året för innehållet i sin musik.

Initialt rapporterade den regimtrogna nyhetsbyrån Farsnews att han greps i vid landsgränsen när han försökte fly Iran. Men uppgifterna tillbakavisas av artistens egna Twitterkonto och Salehis branschkollegor. I ett brev som uppges vara skrivet av artistens morbror, som Kulturnyheterna tagit del av, framgår att Toomaj ska ha gripits i sin bostad längre in i landet.

Protester i Iran

”Fram till nu vet vi inget om hans hälsotillstånd eller var han befinner sig”, går även att läsa i brevet.

BBC Persian, som hänvisar till åklagarkontoret i Esfahan-provinsen, rapporterade under söndagen att Toomaj gripits då han anklagas för att ”ha spelat en central roll i protesterna”.

I en intervju med kanadensiska CBC news några dagar innan gripandet berättade rapparen att han inte var rädd för sin egen skull men att han oroade sig för att ”gripandet av honom skulle dämpa andan hos unga aktivister”.

”Vi är oroliga”

Artisten Justina, som 2020 tvingades fly Iran och fick fristad i Piteå, har samarbetat med Toomaj på två låtar, senast i juli på den politiska låten ”Pichak”.

– Nu när nyheten om hans gripande blivit viral utgör det en risk för regimen att göra något mot honom, men vi är så klart oroliga för hans skull, säger hon till Kulturnyheterna.

Hon berättar att Toomaj blivit populär bland unga aktivister som flitigt spelar hans musik, som ofta riktar sig direkt till regimen.

– Han använder sig inte av liknelser eller metaforer utan går rakt på sak, så det är skrämmande för regimen att någon som Toomaj försöker prata med dem utan rädsla, säger Justina.

Hundratusentals följare

Toomaj Salehi är en av Irans största rapartister och har hundratusentals följare på sociala medier. Han är känd för aktivistiska låttexter och har i flera av sina låtar kritiserat landets regim, bland annat i låtarna ”Normal” och ”Soorakh moosh” (engelsk titel ”Mouse hole”). Han har även varit verksam under protesterna sedan Mahsa Jîna Aminis död i september.

I klippet ovan berättar Justina om Toomajs artisteri.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protester i Iran

Mer i ämnet