Namnen på de omkomna ska graveras in i berget på ena sidan av minnesmonumentet ”Memory wound”. Besökarna kommer inte att kunna röra vid namnen – vilket ytterligare påminner om känslan av förlust. Foto: Jonas Dahlberg Studio

Ja till Utøyas omstridda minnesmärke

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen gav Norges regering slutligen klartecken för att bygga ett minnesmärke över terrordåden 2011. Men konflikten med de som bor i närheten av den tilltänkta platsen ser ut att fortsätta.

Egentligen skulle det ha stått klart redan den 22 juli 2015, fyra efter terrorattentaten där 77 människor miste livet. Men den svenske konstnären Jonas Dahlbergs verk ”Memory wound”, som valts till officiellt minnesmonument, har omgetts av kritik från både anhöriga till offren och boende vid Sørbråten, den tilltänkta platsen för konstverket som ligger ett stenkast från Utøya.

Men nu har Norges regering, efter en förlängd betänketid, beslutat att ge klartecken till projektet:

Utöyas minnesmärke

– Nationella minnesplatser är viktiga för att vi som nation ska ha en gemensam plats för att sörja, sakna de som gick bort och samlas kring de värden som attackerades och sattes på prov den dagen, säger Norges kommun- och regionalminister Jan Tore Sanner till NRK.

Konstverket ska nu resas som planerat, och ska stå färdigt 2017.

Glädje efter beskedet

”Memory wound” består dels av ett 3,5 meter brett snitt genom en udde på fastlandet Sørbråten i närheten av Utøya, ett så kallat ”sår i naturen”, och dels av ett monument i regeringskvarteren i Oslo.

Anhörigorganisationen Nasjonal støttegruppe efter 22 juli-händelserna gläds åt att beslutet är taget, och säger att de nu känner sig inkluderade i diskussionen kring verkets utformning.

– Det är bra att det nu har tagits ett enhälligt beslut i denna fråga. Det är en god nyhet för alla som var inblandade i händelserna för fem år sedan, säger ordförande Lisbeth Kristine Røyneland till NRK.

Vill stoppa bygget

Men flera boende på Sörbråten är fortsatt kritiska till ”Memory wound”. De vill inte bli påminda om terrorattentaten i sin vardag.

– Det blir så iögonfallande och vi som bor här kommer att se det varje dag. Det går inte att undvika. Vi accepterar inte att bli påminda om 22 juli resten av livet, sa Ole Morten Jensen, boende på Sørbråten, till SVT i samband med de ursprungliga protesterna 2014, som ledde till att beslutet sköts upp.

En grupp av boende i området kommer nu att vidta rättsliga åtgärder för att få beslutet upphävt, enligt NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utöyas minnesmärke

Mer i ämnet