Jan Helin: SVT sänder minnesprogram om Arne Weise

Uppdaterad
Publicerad

Under gårdagen nåddes svenska folket av nyheten att journalisten och tv-profilen Arne Weise gått bort, 89 år gammal. Nu meddelar SVT:s programdirektör Jan Helin att SVT kommer att sända ett minnesprogram om den folkkäre tv-personligheten.

– Inom den närmsta tiden kommer det sändas, säger han i Morgonstudion.

En extremt mångfacetterad nyskapare med unik röst och förmåga. Så beskriver Jan Helin SVT-profilen Arne Weise:

– Ibland talar man dumt om människor som vill synas och ta plats. Det ville Arne Weise – och det ska vi vara tacksamma för.

– Arne Weise tog en plats och var en unik medieröst, man säger ofta det när man talar om stilbildare, men i Arne Weises fall är det särskilt sant. Han fick en unik kontakt med sin publik, med svenska folket.

”Autentiskt och riktigt”

Under flera decennier satt Arne Weise i tv-studion som julvärd. En anledning till att hans sändningar blev så omåttligt omtyckta är enligt Helin att det aldrig kändes konstlat och tillgjort. Han tilltalade också alla som julvärd, även de ensamma.

– Det kändes verkligen äkta och som att han på riktigt tyckte att det här var viktigt. Det var ingenting spelat, det var autentiskt och riktigt.

I nuläget är inget datum satt för när minnesprogrammet om Arne Weise kommer att sändas i SVT.

– Vi har ett minnesprogram på väg ut. De tär lite oklart nu i talande stund när vi har det färdigt, men inom den närmsta tiden kommer det sändas ett minnesprogram, säger Jan Helin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.