Jean-Claude Arnault i Stockholms tingsrätt i slutet av september i år. Foto: Janerik Henriksson/TT

Jean-Claude Arnault: ”Kvinnorna bara fabulerar”

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter träffade i våras Jean-Claude Arnault i Paris. Mötet, som skedde i maj, ägde rum efter ett tips. Kulturprofilen ville inte bli intervjuad men påstod dock att de kvinnor som anklagat honom för bland annat sexuella trakasserier ljuger. Så här gick det oväntade mötet till.

Klockan är 21.15 en dag i maj. Vi befinner oss i ett av Paris mest populära och krogtäta kvarter där vi fått tips om att den så kallade Kulturprofilen har sin hemmabas när han inte är i Stockholm. Flera kvinnor vi träffat anklagar Jean-Claude Arnault för trakasserier.

För att publicera det de säger är det viktigt att Jean-Claude Arnault får ta del av anklagelserna och, om möjligt, att han bemöter dem.

Kulturprofilen

Bara ett par dagar efter att DN publicerat anklagelserna mot Jean-Claude Arnault har han och hans hustru, akademiledamoten Katarina Frostenson, flytt uppståndelsen i Sverige. Sedan dess har mannen som går under namnet Kulturprofilen vägrat att personligen kommentera anklagelserna emot honom. Han kommunicerar med omvärlden via sin advokat.

Mötet i krogkvarteren

Vi sitter på en uteservering när han plötsligt dyker upp och ställer sig ett par meter framför vårt bord. Jean-Claude Arnault slår sig ned en bit bort och vi packar ihop och betalar för oss och går fram till honom. Här är vår ordväxling:

Jag jobbar för Sveriges Television och har försökt att nå er.

– Jag vet vem du är.

Jag jobbar med en dokumentär där det finns anklagelser mot dig om allvarliga övergrepp.

– De ljuger allihopa!

Alla?

– Ja, du har ju ingen aning hur det var. I femtio år har det pågått. De vill bli konstnärer, de fabulerar. Vet du vad ett drev är för något? Man förföljer mig! Men jag tänker inte ge någon intervju, det räcker nu.

Men det är viktigt att få höra din version.

– Det finns inga versioner. Det enda som finns är verkligheten.

Och du har inget att förebrå dig?

– Hurså? Är du min biktfar eller?

Hur ser du på det som händer inom den Svenska Akademien?

– Det är deras problem. Men nu räcker det. Det blir ingen intervju.

Jean-Claude Arnault: ”Stick!”

Vi lämnar Jean-Claude Arnault men återvänder med en bandspelare för att dokumentera det han sagt: att han förnekar övergreppen.

”Stick”, är det enda Kulturprofilen säger.

Fotnot: Denna intervju gjordes våren 2018, före någon fällande dom mot Jean-Claude Arnault

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturprofilen

Mer i ämnet