Regeringen höjer taket för evenemangsstödet

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har bestlutat att höja taket för hur mycket pengar en arrangör kan få genom evenemangsstödet. Nu ska arrangörer också kunna få ersättning för upp till 90 procent av kostnaderna, meddelar näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och kulturminister Jeanette Gustafsdotter.

Evenemangsstödet infördes förra året, men hittills har bara en bråkdel av de beslutade tre miljarderna delats ut. Nu höjer regeringen maxtaket för stödet som en arrangör kan få från 17,5 till 22,5 miljoner kronor. Stödandelen höjs också, så att arrangören kan få hjälp att täcka kostnader för upp till 90 procent. Det här gäller för evenemang som ska arrangeras eller skulle ägt rum mellan januari och mars i år.

Evenemangstödet infördes för att ge arrangörer ekonomisk kompensation för evenemang som ställts in eller kraftigt tvingats skära ner på publiken. Det ska gå till återkommande evenemang med minst 250 deltagare, inkluderar både arrangörer och underleverantörer, alltså ljudtekniker, musiker och andra inblandade. Det gäller både kultur- och idrottsevenemang.

Coronapandemin

– Regeringen aviserade i början av december att stödet förlängs. Sedan dess har smittläget förvärrats och restriktioner som påverkar evenemang inomhus har behövt införas, säger kulturminister Jeanette Gustafsson.

”Ska täcka de behov som finns”

Kulturministern har de senaste veckorna haft flera möten med representanter från kulturbranschen och säger sig ha lyssnat till deras önskemål. Oppositionen har tidigare varit kritisk till att regeringen inte avsätter tillräckligt mycket pengar för evenemangsstödet.

Moderaternas Elisabeth Svantesson sa förra veckan att hon vill se två miljarder extra i evenemangsstöd. Varför skjuter ni inte till mer pengar?

– Vi ska komma ihåg att det finns ett visst antal miljarder som ligger i budgeten till detta. Nu har vi gjort beräkningen att det stöd vi går fram med nu ska täcka de behov som finns inom denna tidsperiod som vi har räknat med, säger Jeanette Gustafsdotter.

Så det kan komma att tillskjutas nya pengar till detta? 

– Det är svårt att säga. Det är bara spekulationer. Nu får vi titta på att vi täcker de behov som finns just nu, säger Jeanette Gustafsdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet