Protesterande i Teheran den 13 januari 2020. Foto: AFP/TT

Journalister lämnar Irans statliga tv-bolag i protest

Uppdaterad
Publicerad

I Iran pågår demonstrationer i flera städer mot hur landet agerat efter nedskjutningen av det ukrainska passagerarplanet PS752. Två programledare vid Irans statliga tv-bolag Irib lämnar nu sina jobb i protest mot den felaktiga information som spreds efter händelsen, rapporterar The Guardian.

Journalisternas protest följer i sviterna av den förtroendekris som briserat i landet med anledning av den iranska regeringens initiala försök att förneka att det ukrainska passagerarplanet sköts ned av misstag av iransk militär.

”Tack för att ni accepterat mig som nyhetsankare fram tills nu. Jag kommer aldrig mer arbeta med tv, förlåt mig”, meddelade programledaren Zahra Khatami, enligt The Guardian, i samband med att hon lämnade sin position på det statliga tv-bolaget. Även programledaren Saba Rad gick ut med att hon lämnar tv-bolaget och skriver att hon aldrig mer kommer arbeta med tv igen.

Ytterligare en journalist och programledare, Gelare Jabbari, ber i inlägg på Instagram publiken om ursäkt och skriver att hon ”i 13 år berättat lögner”, skriver tidningen.

Demonstrationer i flera städer

I flera iranska städer pågår just nu demonstrationer mot regeringens agerande efter nedskjutningen av det ukrainska planet. Samtidigt nekar Iran till att de skulle ha mörkat nedskjutningen.

Totalt 176 personer dog när flygplanet sköts ner strax efter att det lyft från flygplatsen Imam Khomeini utanför Teheran den 8 januari. Bland de omkomna fanns 17 personer hemmahörande i Sverige. De övriga kom från Kanada, Iran, Ukraina, Afghanistan, Tyskland och Storbritannien.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.