Visa alla (2)

Upphovsrättsexperten: ”Poddbranschen behöver självreglering”

Publicerad

Kulturnyheternas tidigare granskning visar på omfattande plagiat i flera av distributören Bauer Medias poddar. Nu säger Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, att poddbranschen måste ta ett större ansvar och att upphovsrättslagen inte räcker till för skydda mot plagiering.
– Det har ju visat sig att den inte är tillräcklig med tanke på vilka upphovsrättsintrång som sker.

Bauer Media, som bland annat äger stora radiokanaler som NRJ och Mix Megapol, driver också podcastplattformen Radioplay som distribuerar flera poddar som har visat sig innehålla flera exempel på omfattande plagiat.

Bauer Media menar att de inte har något ansvar för innehållet i poddarna på deras plattform, utan menar istället att det är podcastskaparna som ansvarar för innehållet.

Sanna Wolk, professor i immaterialrätt, menar att Bauer Media och andra bolag i poddbranschen behöver ta ett gemensamt ansvar för att komma till rätta med upphovsrättsintrången.

– Vi har ju redan upphovsrätten som ger ett skydd men det har ju visat sig att den inte är tillräcklig med tanke på vilka upphovsrättsintrång som sker. Här tror jag att marknaden behöver självreglera sig. Och att de här olika poddbolagen går ihop och hittar en best practice för hur man kontrollerar material, källhänvisar osv.

– Konsekvenserna om man missbrukar nånting för mycket är ju att det komma att bli svårare att faktiskt publicera nånting på internet. Och dit vill vi ju inte gå. Vi vill ju ha ett öppet och fritt internet, säger Sanna Wolk.

Båda parter kan ha juridiskt ansvar

Kulturnyheterna har tidigare pratat med Olle Wilöf, upphovsrättsjurist på Journalistförbundet. Han menar också att plattformarna som distribuerar poddar behöver ta ansvar för innehållet i dem.

– Svensk rätt och svensk grundlag bygger inte så mycket på den som producerar artiklar, utan på publicisten, den som äger mediet. Då borde i logikens namn Bauer Media och Spotify självklart ta ett ansvar, säger Olle Wilöf till Kulturnyheterna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Poddplagiaten

Mer i ämnet