Horace Engdahl, ledamot i Svenska Akademien, håller tal till 2016 års Nobelpristagare i litteratur i Konserthuset i Stockholm. Foto: TT

Jurister: Svenska Akademien kan inte fråntas Nobelpriset

Publicerad

Jurister vid Stockholms och Lunds universitet säger till Sveriges Radio Kulturnytt att Nobelstiftelsen inte har möjlighet att frånta Svenska Akademien Nobelpriset i litteratur om de skulle vilja det.

– Det skulle strida mot Nobels testamente, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet.

Nobelstiftelsen, som förvaltar Nobels förmögenhet , är också de som delar ut prispengarna knutna till Nobelpriset. I litteraturprisets fall rör det sig om tio miljoner kronor.

I debatten runt krisen inom Svenska Akademien har en återkommande fråga varit om Nobelstiftelsen kommer att frånta Svenska Akademien rätten att dela ut Nobelpriset i litteratur, som akademin tilldelats genom Alfred Nobels testamente.

Krisen i Svenska Akademien

Stiftelsen har bland annat sagt att man överväger att göra ändringar i riktlinjerna för litteraturpriset i Alfred Nobels testamente, en så kallad permutation, om inte Svenska Akademien på ett tillfredsställande sätt återställer förtroendet för institutionen.  

– Ja, det är en av flera möjligheter. Men sedan kan en permutation innebära alla möjliga saker också. Det kan vara långsiktigt, tillfälligt och av olika innebörd, sa Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen, till Dagens Nyheter i augusti.

Inte en möjlig lösning

Men nu säger två juridiska experter som Sveriges Radios Kulturnytt har pratat med att detta inte är ett alternativ.

– Som jag ser det så har den inte en sån möjlighet. Det skulle strida mot Nobels testamente, säger Claes Sandgren, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, till Kulturnytt.

Han får medhåll från Martin Sunnqvist, jur. doktor i rättshistoria vid Lunds universitet, som menar att det skulle vara väldigt svårt för Nobelstiftelsen att få igenom en ändring av testamentet.

– Då krävs det att föreskriften har blivit omöjlig att tillämpa till exempel därför att Akademien förlorar så många ledamöter så att det inte är en fungerande akademi längre, säger Sunnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet