Författaren och debattören Kajsa Ekis Ekman. Foto: Joel Nilsson/ Polaris

Kajsa Ekis Ekman bestrider uppsägning

Publicerad

Arbetarens chefredaktör Kajsa Ekis Ekman har ogiltigförklarat uppsägningen från tidningen och avser att stämma arbetsgivaren i domstol, rapporter branschtidningen Journalisten.

Under måndagen meddelade fackförbundet SAC Syndikalisterna att Kajsa Ekis Ekman formellt sagts upp från tjänsten som chefredaktör på tidningen Arbetaren. Överenskommelsen löd att Ekman arbetsbefriats med lön och att processen lämnats över till externa juridiska parter, vilket bekräftades av styrelsen för Kulturnyheterna.

Hon har nu via ett juridiskt ombud ogiltigförklarat uppsägningen och om inte en uppgörelse mellan parterna kan nås inom två veckor ämnar hon väcka talan om ogiltigförklaring i domstol.

– Jag önskar att de kommunicerat med mig i stället för att skicka ut pressmeddelande till medierna utan att förvarna. De svarar varken på mina eller mitt ombuds mejl. Vi har ogiltigförklarat uppsägningen då den är utan skäl. Inte heller får man arbetsbefria någon under överläggningar, säger Kajsa Ekis Ekman till Journalisten.

Hon anser att skälet till att Arbetaren vill bli av med henne är hennes åsikter, eller ”vad de tror att mina åsikter är”.

– Ingen, vare sig från styrelsen eller redaktionen, har pratat med mig om något eller anklagat mig för något, så jag kan inte bemöta vad nu anklagelserna skulle bestå i.

Styrelsen: Kan inte kommentera

Styrelseledamoten Tommy Sundvall menar att han inte kan kommentera uppsägningen då den lämnats över till externa juridiska parter.

– Att Kajsa Ekis Ekman inte fått svar på mejl som hon skickat beror dels på att det är vårt juridiska ombud som ska sköta kontakten, dels på att styrelsen befinner sig under stark press och därför inte har haft möjlighet att svara, säger Tommy Sundvall till Journalisten.

I klippet nedan sammanfattar Kulturnyheternas Per Andersson konflikten på Arbetaren.

Konflikten på Arbetaren

I augusti kom nyheten att journalisten Kajsa Ekis Ekman tillsätts som chefredaktör för den syndikalistiska tidningen Arbetaren. Beskedet fick två anställda att säga upp sig i protest och styrelsen att avgå. Anställningen utfördes av dåvarande vd Thomas Carlsson utan bolagsstyrelsens vetskap.

Ekman har tidigare kritiserats för uttalanden som anklagats för att vara Putin-vänliga och transfoba.

Senare samma månad beslutade syndikalistiska fackförbundet SAC:s centralkommitté att beslutet att anställa skribenten Kajsa Ekis Ekman som chefredaktör för tidningen Arbetaren skulle rivas, något Ekis Ekman dementerade. I slutet av augusti hölls en extrainsatt bolagsstämma där en ny styrelse tillsattes med första uppgift att titta på att avsluta Ekmans anställning.

Den nya styrelsen har nu formellt arbetsbefriat Kajsa Ekis Ekman med lön från tjänsten som chefredaktör och processen har lämnats över till externa juridiska parter. När en uppgörelse kommer att nås är dock oklart. Ekman har ogiltigförklarat uppsägningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.