Katarina Frostenson. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Katarina Frostenson anklagar Svenska Akademien för avtalsbrott

Uppdaterad
Publicerad

Katarina Frostensons advokat Per E Samuelson har i dag skickat ett förlikningsförslag till Svenska Akademien angående Frostensons utträde. Frostenson kan tänka sig att frivilligt lämna Akademien, på villkoret att hon kan fortsätta försörja sig. Samtidigt anklagar hon, via sin advokat, Akademien för avtalsbrott.

Katarina Frostensons vara eller icke vara som ledamot i Svenska Akademien har spelat en stor roll i den kris som institutionen genomgått.

I förlikningsförslaget som skickats till Svenska Akademien skriver hennes advokat Per E Samuelson att Frostenson anser sig vara felaktigt behandlad, men att hon kan avgå frivilligt på villkoret att hon kan försörja sig och fortsätta arbeta som lyriker.

Resten av förlikningsförslaget, eller vilken typ av ersättning Frostenson vill ha, lämnas inte ut till media.

”Förlikningsförhandlingar ska föras mellan parterna, inte i media”, skriver Per E Samuelson till Kulturnyheterna.

I sammanfattningen av vad Frostenson och Per E Samuelson anser är avtalsbrott som Akademien begått står det bland annat:

”Akademiens förtroendekris har inte orsakats av Katarina Frostenson. Det är inte hon som brutit mot stadgarna.”

Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Olsson vill inte kommentera förslaget.

”Vi kommer nu att diskutera förlikningsförslaget i Akademien och innan dess går vi inte in på några detaljer”, skriver han till Kulturnyheterna.

Hävdar avtalsbrott

I bakgrundsbeskrivningen trycker advokaten på att Katarina Frostenson har varit ledamot i Akademien sedan 1992 och att ingen kritiserat hur hon skött sitt uppdrag förrän hösten 2017.

Akademien anklagas även för att ha brutit mot sin lojalitetsplikt mot Katarina Frostenson i egenskap av ledamot bland annat genom att ”under tiden från november 2017 och alltjämt i strid med lojalitetsplikten acceptera att ledamöter smutskastar Katarina Frostenson i media”.

Katarina Frostenson stängdes även av från arbetet, vilket advokaten menar utgör avtalsbrott mot Akademiens stadgar.

Per E Samuelson menar även att det saknas bevis för att Katarina Frostenson ska ha läckt namn på Nobelpristagare, något hon anklagats för.

”Katarina Frostenson har inte yppat dessa sekretessbelagda uppgifter. Påståendena är antingen rena lögner, missförstånd eller illvilliga tolkningar”, står det i förlikningsförlaget.

Vill bli kompenserad

I december 2018 offentliggjordes den utredning som Svenska Akademien beställde ett drygt år tidigare. Samma dag meddelade Per E Samuelson att Katarina Frostenson var villig att förhandla om utträde i utbyte mot ”generös kompensation”.

Svenska Akademiens ledamöter får ingen lön, men kan få ersättning för vissa uppdrag i Akademien, samt resekostnader och får flera förmåner, som till exempel lägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.