Kommuntopp försöker skrämma till tystnad

Uppdaterad
Publicerad

I samband med att festivalarrangören Elisabeth Rosenbrand kritiserade Luleå kommun för att inte betala artistgage, fick hon en kommentar från Tillväxtkontorets chef som hon reagerade starkt på. ”Ett direkt hot”, säger Rosenbrand.

Luleå kommun har byggt en konstgjord strand med tillhörande scen i centrala delen av staden. Hela veckan pågår olika arrangemang för att inviga Södra strand, som området heter.

I samband med invigningen har alla som är intresserade erbjudits att uppträda eller arrangera uppträdanden på den nya scenen, dock utan betalning. Något som fick arrangören av den kommunfinansierade festivalen ”Musikens makt” att reagera.

Musikens Makt i Luleå

Olika åsikter om rätt till betalning

”Gu va bra! Ingen artist behöver alltså BETALA för att spela åt Luleå Kommun! Bra deal att få jobba KOSTNADSFRITT!”, skrev Elisabeth Rosenbrand i ett Facebook-inlägg.

En liten stund senare får hon en kommentar av tjänstemannen Anna Degerman, chef över Tillväxtkontoret i Luleå som är den avdelning som arbetar med finansiering av olika projekt i staden, däribland Musikens makt. 

”Luleå behöver en scen för unga och en scen för ’amatörer’ att synas på. Detta är i mina ögon ett jättebra initiativ! Eller? Med tanke på att Luleå kommun har finansierat eran lön för Musikens makt de senaste 3 åren....så borde ni kanske vara lite mindre kritiska och ironiska!”

Dessutom uppmärksammade Degerman kommunstyrelsens vice ordförande, Niklas Nordström, på inlägget. Hon ”pingade” Nordström som sedan gick in och gillade Degermans kommentar.

Tolkar det som ett hot

Elisabeth Rosenbrand säger till Kulturnyheterna att hon kände sig illamående när hon läste kommentaren.

– Självklart får man tycka annorlunda men det hon gör är att hon försöker tysta mig. Det känns helt sjukt. Jag kan inte tolka det här som något annat än ett hot, säger Rosenbrand och tillägger att hon frågat Degerman om hon menar att deras jobb på festivalen hänger löst, utan att få något svar.

Musikens makt är en gratisfestival som vill vara ett alternativ till andra, lite bredare stadsfestivaler. I år är bland andra Silvana Imam, Jonathan Johansson och Maxida Märak bokade till festivalen som arrangeras för sjätte året i rad.

– Det känns väldigt olustigt att man inte kan kritisera kommunen. Skulle de dra in våra pengar så kommer inte festivalen att kunna arrangeras längre. Kommunen står för större delen av den totala finansieringen.

Degerman svarar

– Alla beslut gällande vår finansiering tas av våra politiker, det vill säga ej av mig. Deras finansiering är sedan länge säkrad, svarar Anna Degerman via sms och tillägger att Elisabeth Rosenbrand väljer att tolka texten negativt.

Degerman svarar inte på frågorna om varför hon valde att pinga kommunstyrelsens vice ordförande eller om hon anser det lämpligt att hon, i sin roll som chef över Tillväxtkontoret, uttrycker sig på ett sätt som kan tolkas som ett förtäckt hot. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Musikens Makt i Luleå

Mer i ämnet