”Your Star” på himmelen. Här vid en testflygning i Tyskland. Foto: Thilo Frank / Studio Olafur Eliasson

Äntligen lyser Olafurs stjärna

Publicerad

Sällan har en konstnärlig himlafärd kantats av så många bekymmer. I klippet ovan kan ni se konstverkets jungfruresa över Stockholm.

I går kväll steg Olafur Eliassons stjärna över Stadshuset. Under Nobelveckan kommer verket ”Your Star” att lysa över Stockholmarna – med energi alstrad av solljus som Eliasson samlade in på taket till sin ateljé i Berlin i somras.

– Stjärnan kan symbolisera en ledstjärna – eller att följa sin inre stjärna, säger konstnären till Svenska dagbladet.

Stoppad av stormen Helga

Som Kulturnyheterna tidigare rapporterat ställde stormen Helga ställde till med stora problem för den dansk-isländska konstnärens verk. Tanken var att himlafärden skulle ske i lördags, men för det satte stormen Helga P.

Nu har dock skyn mojnat tillräckligt, och den sfäriska behållarens himlafärd kunde verkställas i går kväll. Dock tycks stjärnans bekymmer ännu inte vara över, enligt Eliassons hemsida kan vindbyar åter ställa till problem i kväll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer