Stefan Hanna (C) beslöt sig för att ta till en egen ”konstinstallation” för att täcka över målningen vid Carolinabacken i Uppsala. Foto: Pressekreterare Centerpartiet UppsalaVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommunalråd ”målade om” omdiskuterat konstverk

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet Stefan Hanna (C) beslöt sig för att skrida till handling mot det omdiskuterade ”DDR-konstverket” i centrala Uppsala. Nu får han kritik från det egna partiets ledning.

Konstnären Erik Krikortz offentliga konstverk ”Väggmålning, Berlin” i centrala Uppsala har varit en nagel i ögat på flera lokala politiker sedan 2015.

Den mest upprörde politikern är Centerpartiets kommunalråd Stefan Hanna, som anser att målningen är kommunistpropaganda i det offentliga rummet.

På torsdagen övergav Stefan Hanna sina verbala försök att påverka och gick ut med att han skulle ”måla om” konstverket. Övervakad av polis – som skulle se till att konstverket inte utsattes för skadegörelse – täckte han över elskåpet med en presenning och plywoodskivor som han sprejade ordet frihet på.

Många har associerat konstverket med det kommunistiska styret i det forna Östtyskland, DDR. Foto: SVT

– Vi gjorde en improviserad, konstnärlig installation. Vi står för frihet och att människor inte ska kränkas, säger Stefan Hanna till Kulturnyheterna.

”Inte acceptabelt”

Kommunalrådets agerande får kritik från det egna partiets kulturpolitiske talesperson Per Lodenius (C).

– Att ge sig på offentliga konstverk är inte acceptabelt, säger han till P4 Uppland.

Per Lodenius berättar för P4 Uppland att Centerpartiets ledning varit i kontakt med Stefan Hanna för att säga att hans beteende varit oacceptabelt. Stefan Hanna håller alltjämt fast vid sin ståndpunkt.

– Vi är för att konsten ska vara fri, men här i Uppsala är vi emot att skatteintäkter går till offentlig konst som uppfattas som kränkande, säger han.

Konstverket bör skänkas till Uppsala konstmuseum och ersättas av ett nytt konstverk, anser han.

Tidigare har Stefan Hanna fått stöd av M, KD och SD i Uppsala, som ansåg att konst i det offentliga rummet, finansierad med skattepengar, inte kan vara vad som helst. KD har bland annat ansett att verket borde omgärdas av taggtråd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer