Den amerikanske konstnären Ron English, som köpt Banksymålningen Slave labour. Foto: Barbara Davidson/TT

Konstnär målar över Banksymålning i protest

Uppdaterad
Publicerad

Street art-artisten Banksys väggmålning Slave labour såldes i veckan till en konstnär för över sex miljoner kronor. Men köparen planerar att måla över det dyrbara verket.

Målningen föreställer en ung pojke sittandes på knä vid en symaskin och arbetar på en slags girlang av den brittiska flaggan. Den målades 2012 och tros vara en protest mot den enorma massproduktion av souvenirer som producerades för OS i London. Den plockades ned 2013, till de boende i områdets stora förtret.

”Droppen för street art”

Konstnären som nu köpt målningen, Ron English, menar att han gör Banksy en tjänst genom att måla över verket, skriver NME. Det är, enligt English, en protest mot att street art tas ned från sina ursprungliga platser och säljs för dyra pengar på auktionsbyråer runt om i världen.

”Jag kommer att måla över den. Detta är droppen för street art, den är inte till för att köpas och säljas”, ska han ha sagt när köpet på auktionsbyrån Juliens i Los Angeles klubbats igenom.

”Vi är trötta på folk som stjäl vår konst för att sälja den. Nu ska jag ska köpa allt jag kan komma över och måla över det”.

Han meddelar också att han planerar att sälja verket vidare för dubbelt så mycket som han köpte det för, efter han målat över det. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.