Lars Vilks började reaparera konstverket Nimis efter att det brunnit. Men nu döms han till dagsböter för sina handlingar. Foto: TT

Lars Vilks döms till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

Konstnären Lars Vilks döms för förseelse mot områdesskydd sedan han uppfört två träkonstruktioner på sitt omstridda konstverk Nimis i naturreservatet Kullaberg i nordvästra Skåne. Vilks döms till 40 dagsböter.

Konstnären åtalades ursprungligen för brott mot områdesskydd, men åklagaren ändrade under rättegången brottsrubriceringen till förseelse mot områdesskydd.

Ungefär en fjärdedel av Nimis, byggt av drivved, brann ner i november 2016.

Lars Vilks har själv uppgett att han har genomfört nödvändiga reparationer och underhållsarbeten för att åtgärda de skador som branden åstadkom och för att säkerställa säkerheten kring konstverket.

Tingsrätten anser dock att det rör sig om ”två anläggningar” som har uppförts. Rätten framhåller att även om Lars Vilks tidigare har utfört arbeten på Nimis utan att länsstyrelsen har vidtagit några åtgärder har Vilks ”begått gärningen uppsåtligen”, enligt ett pressmeddelande från Helsingborgs tingsrätt.

”Som konstnär får jag vara nöjd”

Lars Vilks är trots den fällande domen nöjd.

– Som konstnär får jag vara nöjd. Det är tydligen så att mitt verk fortfarande är kontroversiellt och det håller sig vid liv. Efter 37 år är det fortfarande hett, säger Lars Vilks till TT.

Oavsett hur det hade gått i tingsrätten hade det varit ”en konstnärlig vinst”, säger Vilks.

– Nimis fortsätter att generera nya synpunkter och infall.

Kommer du att överklaga domen?

– Ja, det tycker jag att man borde göra. Det borde finnas vissa förutsättningar eftersom jag kan tänka mig att domen är principiell viktig, säger Lars Vilks.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.