Lars Vilks. Foto: TT

SVT möter Lars Vilks efter branden: ”De måste ha känt hat”

Uppdaterad
Publicerad

Hotbilden hindrar honom från att snickra på konstverket. Men Lars Vilks är fast besluten om att Nimis ska fortsätta att stå kvar. Det berättar han i en intervju med SVT Nyheter Helsingborg dagen efter branden.

– De måste ju ha känt mycket känslor, ett hat, när de går och bär sin bensin ända ner här och sätter eld, säger Lars Vilks i en intervju med SVT Nyheter Skånes reporter Lisa Ovesen.

Under torsdagskvällen förstördes runt en fjärdedel av konstverket Nimis på Kullaberg i nordvästra Skåne. Lars Vilks lever med en konstaterat hotbild mot sin person efter flera attentatsförsök.

Nimis i brand
Lars Vilks mötte SVT Nyheters reporter Lisa Ovesen dagen efter branden. Foto: SVT

Vill fortsätta

Lars Vilks har inte själv kunnat ta sig ut till konstverket efter branden. I dag ges han endast enstaka möjligheter att själv snickra, omgiven som han är dygnet runt av livvakter.

Lars Vilks hoppas trots det att Nimis kan återuppbyggas så snart som möjligt.

– Jag får lita på mina medhjälpare. Men jag vet samtidigt att det är ett hårt jobb. Efter tidigare attacker har jag alltid försökt att inte bara återuppbygga – utan dessutom göra verket ännu lite större. Jag borde kunna fortsätta med det ett tag till med den rutin jag har i dag, säger Lars Vilks.

Sedan byggstarten för 36 år sedan har Nimis växt fram till ett välkänt landmärke och en populär turistattraktion. Uppmärksamheten kring konstverket har blossat upp med jämna mellanrum under åren.

Brandskadade Nimis från ovan Foto: Johan Dernelius/SVT

Nimis har attackerats med både eld och motorsåg. Av den anledningen har byggherren själv gjort vissa anpassningar i konstruktionen som ska förhindra brandspridning.

Men delen som nu brunnit ser Lars Vilks som extra viktig för hela konstverket.

– Det var byggt som ett liggande skepp, där man kunde gå runt på däcket. Det hade många inslag som intresserade besökarna. Stora ytor där man kunde röra sig, och en barnavdelning där de små kunde klättra runt. Det tyckte de var spännande, säger Lars Vilks.

”Tvärvändning”

Allt tyder på att branden under torsdagskvällen var anlagd. Polisen utreder händelsen som en misstänkt mordbrand. Lars Vilks funderar också han över tänkbara motiv:

Är det någon som retar sig på honom personligen och vad hans ständiga livvaktskydd kostar? Han vaktas dygnet runt efter attackerna som följde i spåren på hans Mohammedkarikatyr.

Eller är det en arg kritiker av Nimisbygget? Eller är det ilskan över Mohammedteckningen som nu lett till att ett helt annat verk av Lars Vilks sätts i brand?

– Nu är det plötsligt en blandning av rondellhundens äventyr och Nimis gamla äventyr.  Tidigare har verken ju varit separerade, men nu verkar det som om de börjar gå samman till ett stort verk.

Att Nimis stacks i brand just nu förvånar honom dock:

– Jag tänkte att Nimis nu kommit in i den idylliska perioden, att verket hade förvandlats till något legalt. Och så kommer den här tvärvändningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nimis i brand

Mer i ämnet