Jessica Leeds är en av de vars historia gestaltas i Pussy grabber plays. Foto: TT

Teater ger röst åt kvinnor som anklagat Trump för sexuella övergrepp

Publicerad

Initiativtagarna till teaterprojektet The pussy grabber plays vill ge de kvinnor som anklagat president Donald Trump för sexuella trakasserier ett ansikte – och upprättelse.
– De reducerades till ett foto på en skärm, ett ljudklipp eller ett namn, säger Kate Pines till The Guardian.

I ett amerikanskt teaterprojekt i åtta korta delar berättar flera amerikanska kvinnor om omständigheterna kring hur de anklagade USA:s president Donald Trump för sexuella trakasserier – kvinnor som, enligt initiativtagarna till projektet, reducerats till något i periferin istället för att tas på allvar, det rapporterar The Guardian.

Bakom projektet står manusförfattaren Sharyn Rothstein and teateragenten Kate Pine.

– Ett år efter valdagen slog det mig. Jag ringde Kate och sade till henne: ”Tänk om vi kunde höra av oss till de kvinnor som gick ut innan valet och berätta deras historier”, säger Sharyn Rothstein till The Guardian.

Ville göra dem verkliga

Varje pjäs tar upp olika aspekter av kvinnornas upplevelser: deras tankar kring maktrelationer, att vara ett offer eller hur svårt det kan vara att berätta om sina erfarenheter för sin mamma.

Journalisten och författaren Natasha Stoynoff är en av de kvinnor som varit med och arbetat med The pussy grabber plays. Under valrörelsen i USA 2016 gick hon och ett dussintal kvinnor ut offentligt och anklagade Trump för sexuella trakasserier.

– Jag gillade att det var något jag själv kunde vara med och skapa. Jag tyckte också att det var bra att genom teater kunna göra kvinnorna mer mänskliga, att berätta något om deras bakgrund, något som på riktigt kunde göra dem verkliga, säger Natasha Stoynoff till The Guardian.

Donald Trump har nekat till anklagelserna om sexuella trakasserier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer