Brett Kavanaugh vittnar inför senatens justitieutskott 6 september 2018. Foto: Alex Brandon/AP/TT

Ännu en kvinna anklagar Brett Kavanaugh för sexövergrepp

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommer ytterligare anklagelser mot Brett Kavanaugh, tilltänkt ny domare i USA:s högsta domstol, om sexuella övergrepp. Tidigare har två kvinnor trätt fram med vittnesmål och nu kommer uttalanden även från en tredje kvinna.

Kvinnan berättar att hon på 80-talet sett Kavanaugh bete sig sexuellt kränkande mot flickor. Hon hävdar att han drack omåttligt och var ”fysiskt aggressiv” mot flickor utan deras samförstånd. På en av festerna runt 1982 blev hon utsatt för en gruppvåldtäkt och på festen fanns Kavanaugh, enligt kvinnan.

Hennes uttalande förmedlades av advokaten Michael Avenatti, som bland annat lagt ut dokument på Twitter med nya anklagelser mot Kavanaugh.

Avenatti representerar även porrproducenten Stephanie Clifford, även känd som Stormy Daniels, som i nästa vecka släpper en bok om sin påstådda affär med Donald Trump 2006.

Kavanaugh förnekar nya anklagelserna

Brett Kavanaugh säger i ett uttalande som förmedlats av Vita huset att de senaste anklagelserna mot honom är ”från Twilight Zone”. Han kallar dem löjliga och säger att de aldrig inträffat, rapporterar Reuters, som även skriver att president Trump anklagar Avenatti för att komma med ”falska anklagelser”.

På fredag ska den amerikanska senastens justitieutskott rösta om Kavanaughs nominering till Högsta domstolen. Utskottet kommer att undersöka även anklagelserna från den tredje kvinnan, meddelar dess ordförande enligt Reuters.

På torsdag vittnar Kavanaugh och den första av de tre kvinnor som anklagat honom för sexuella övergrepp inför utskottet. Hon är universitetsprofessor och har anklagat honom för ett sexövergrepp 1982.

En andra kvinna har anklagat honom för sexuella trakasserier under en fest på universitetet Yale för ungefär lika länge sedan.

Äventyrar utnämningen till HD

Anklagelserna äventyrar den strängt konservative Kavanaughs utnämning till HD-domare. Den samlade bedömningen från senatens justitieutskott, där Republikanerna har majoritet, blir det första testet av nomineringen.

I ett vittnesmål inför fredagens utskottsförhör förnekar Kavanaugh ”kategoriskt och otvetydigt” anklagelserna från den första kvinnan. De andra kvinnornas anklagelser om sexuella övergrepp kallar han ”ren och skär smutskastning i sista minuten”. Han nekar till att någonsin ha begått sexuella övergrepp mot någon.

Samtidigt anser Kavanaugh att alla anklagelser om sexuella trakasserier måste tas på allvar och att de som anklagar förtjänar att bli hörda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.