Donald Trump och Brett Kavanaugh under en gemensam presskonferens tidigare i september. Foto: Alex Brandon/TT

Vittnar i senaten om Kavanaughs påstådda övergrepp

Publicerad

Kvinnan som anklagar den tilltänkte HD-domaren Brett Kavanaugh för sexuella övergrepp går med på att vittna i senaten. Beskedet kommer efter en hård dragkamp mellan senatens justitieutskott och kvinnans advokater.

Inga detaljer om överenskommelsen om formerna för hennes vittnesmål har ännu offentliggjorts. Kvinnan hade fram till klockan 14.30 lokal tid, på lördagskvällen svensk tid, på sig för att meddela om hon går med på justitieutskottets villkor för hennes vittnesmål.

Strax efter det att tiden gått ut rapporterade amerikanska medier att hon går med på att vittna.

Utskottets republikanske ordförande Chuck Grassley hade tidigare uttryckt otålighet.

”Hon borde bestämma sig så att vi kan gå vidare”, skriver han på Twitter.

Ilsket svar

Kvinnan har tidigare sagt att hon är beredd att vittna om de sexuella övergrepp som hon anklagar Kavanaugh för att ha utsatt henne för 1982, när hon var 15 år och han 17. Men hon har velat göra det tidigast på torsdag.

Grassley hade i stället föreslagit onsdag och gav henne först fram till i fredags kväll att acceptera förslaget. Annars skulle omröstningen om Kavanaughs nominering hållas som planerat på måndag, utan hennes vittnesmål. Sedan förlängdes tidsfristen efter det att kvinnans advokater svarat med ett ilsket mejl där de anklagade Grassleys medarbetare för att pressa henne att gå med på villkor för vittnesmålet som är fördelaktiga för Kavanaugh.

Sedan kvinnan gick ut med sina anklagelser i förra veckan har hennes advokater och företrädare för justitieutskottet förhandlat om formerna för hennes eventuella vittnesmål. Förutom tidpunkten har oenigheten bland annat gällt hur stor mediebevakning som ska tillåtas och vem som ska ställa frågorna.

Trump till attack

Kvinnans advokater har också krävt att en man som deras klient säger var närvarande vid övergreppet ska kallas som vittne. Mannen säger sig dock inte minnas någon sådan händelse och de republikanska senatorerna har avfärdat kravet.

Efter att under flera dagar ha intagit en relativt neutral position i frågan gick USA:s president Donald Trump på fredagen till attack mot kvinnan, som han påstår inte är trovärdig.

Presidenten twittrade att ”jag tvivlar inte på att om överfallet var så hemskt som hon påstår skulle hon eller hennes kärleksfulla föräldrar omedelbart ha anmält anklagelserna hos den lokala polisen. Jag ber att hon tar fram dessa anmälningar”. Han anklagade också ”den radikala vänstern” för att ligga bakom saken.

Fakta: Kavanaugh och Högsta domstolen

Visa

Den aktuelle domarkandidaten Brett Kavanaugh beskrivs som mycket konservativ. Han har bland annat arbetat i Vita huset under George W Bush samt som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mittendomare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: Supremecourt.gov

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet