Domare Brett Kavanaugh förhörs i amerikanska kongressen. Foto: Joshua Roberts, TT-Reuters

Kavanaugh förnekar sexuella övergrepp: ”Jag har aldrig gjort det”

Publicerad

Flera demokratiska senatorer kräver att omröstningen om Brett Kavanaugh, nominerad till domare i USA:s högsta domstol, skjuts upp.
Detta sedan en kvinna trätt fram med namn i The Washington Post där hon anklagar honom för ett sexuellt övergrepp. Kavanaugh nekar till anklagelsen.
”Jag har aldrig gjort det som beskrivs – varken mot henne eller någon annan”, skriver han i ett uttalande.

Enligt kvinnan ska det påstådda övergreppet ha skett på en fest i början av 1980-talet. Kavanaugh ska, enligt henne, i mycket berusat tillstånd ha lagt sig på henne i en säng och försökt slita av hennes kläder mot hennes vilja.

Kavanaugh förnekar

Enligt kvinnan – som säger att hon inte talat om händelsen förrän hon gick i parterapi tillsammans med sin man 2012 – ska Kavanaugh ha hållit för hennes mun när hon försökte skrika på hjälp. Hon ska senare ha lyckats fly från det hus där festen pågick, skriver The Washington Post.

Under måndagen sågs Brett Kavanaugh anlända till Vita Huset. Han har under dagen gått ut med ett skriftligt uttalande där han förnekar till anklagelserna.

”Det här har aldrig hänt, jag hade ingen aning om vem som kom med de här anklagelserna förrän hon trädde fram i går”, skriver han.

Båda kan tänka sig vittna

De demokratiska senatorerna, inklusive minoritetsledaren Chuck Schumer, vill nu att saken utreds innan en omröstning sker.

”Jag stöder (hennes) beslut att dela sin historia, och nu när hon har gjort det, ligger det i FBI:s händer att inleda en utredning. Det bör ske innan senaten går vidare med den nominerade”, skriver senatorn Dianne Feinstein, enligt NBC News.

Kvinnan har via sin advokat meddelat att hon är redo att vittna inför senaten som ska se över Kavanaughs nominering. Även Kavanaugh säger sig vara villig att vittna.

Fakta: Kavanaugh och Högsta domstolen

Visa

Den aktuelle domarkandidaten Brett Kavanaugh beskrivs som mycket konservativ. Han har bland annat arbetat i Vita huset under George W Bush samt som domare vid en appellationsdomstol i District of Columbia.

Kavanaugh är tänkt att ersätta Anthony Kennedy, som länge har varit den mitten-domare som avgjort när domstolen stått och vägt i känsliga frågor. Kennedy ansågs i grunden vara konservativ, men röstade ofta liberalt i frågor som rörde medborgerliga fri- och rättigheter.

När man talar om HD:s medlemmar som konservativa eller liberala menar man främst i synen på grundlagstolkning. De konservativa tycker att lagtexten ska tolkas strikt, de liberala anser att aktuella förhållanden får spela in. En president har genom sina nomineringar chans att påverka om domstolen får liberal eller konservativ tyngd.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet