Donald Trump och Brett Kavanaugh under en gemensam presskonferens tidigare i september. Foto: Alex Brandon/TT

SVT:s utrikesreporter: Därför kom anklagelserna olägligt för Trump

Uppdaterad
Publicerad

Anklagelserna mot Brett Kavanaugh om sexuella övergrepp kommer olägligt för Donald Trump som snabbt vill ha honom vald som domare i USA:s Högsta domstol. SVT:s utrikesreporter Per Anders Engler förklarar varför.

– Det är av största vikt att presidenten kan visa sina väljare att han fått igenom sin kandidat, säger han.

Varför slås det här upp så stort just nu? 

– Att utse en domare till USA:s Högsta domstol är en normalt mycket stor sak. I det här fallet är intresset för processen kolossalt eftersom den konservative Brett Kavanaugh, om han tillsätts, kommer att tippa domstolens politiska balans kraftigt till höger. En HD-domare i USA utses på livstid. Demokraterna anser generellt att Kavanaugh är en alltför konservativ domare, särskilt i frågor som aborträtten, men befinner sig i minoritet i kongressens båda kammare, och kan därför inte stoppa utnämningen av Kavanaugh där.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Varför är det så viktigt för Vita Huset att han blir vald?

– Att utse en domare till Högsta domstolen är en möjlighet för en amerikansk president att påverka politiken inte bara under sin egen mandatperiod, utan i decennier därefter eftersom domarna till Högsta domstolen utses på livstid. Det är också av största vikt att presidenten inför mellanårsvalet till kongressen i november, och inför nästa presidentval 2020, kan visa sina väljare att han fått igenom sin kandidat och har gjort HD mer konservativt. En domare som Trump nominerade, Neil Gorsuch, har redan tagit plats i HD.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Omstridde domarkandidaten Brett Kavanaugh

Mer i ämnet