”Slöjd – nej tack, jag är nöjd”, Svenska nyheters ”hatkampanj”, har fått Konstfack att reagera. Foto: SVT

Konstfack efter slöjdhån: ”Slöjd är viktigare än någonsin”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s satirprogram Svenska nyheter hade nyligen ett inslag om hur skolans resurser kan omprioriteras genom att ta bort slöjdämnet. De lanserade uttrycket ”Slöjd – nej tack, jag är nöjd” och uppmanade tittarna att kasta sina hemsnickrade smörknivar. Inslaget har fått Konstfack att reagera.

– Satir ska slå uppåt, mot dem som har makten, säger Konstfacks rektor Maria Lantz.

Skolans resursfördelning är ett av de ämnen som togs upp i onsdagens Svenska nyheter, ett satirprogram som visas på SVT. Enligt programmet saknar 18 procent av svenska elever tillräcklig läsförmåga, och för att råda bot på problemet introducerades idén om att ge svenskundervisning mer tid och pengar genom att ta bort ämnet slöjd.

Satirprogrammet lanserade också en ”hatkampanj” under devisen ”Slöjd? Nej tack, jag är nöjd” och uppmanade tittarna att kasta bort sina träsmörknivar för att ersätta dem med varianter av plast.

– Hatkampanjen går ut på att ersätta meningslöst pyssel med undervisning i svenska, sa programledaren Kristoffer Appelquist i programmet.

”Slöjd är viktigare än någonsin”

Nu reagerar den konstnärliga högskolan Konstfack på programmet.

– Egentligen är ju satir något som får oss att tänka en vända till, men det här blev problematiskt när det landade i en kampanj mot slöjden. Då måste vi berätta vad det här ämnet faktiskt innebär och varför det är viktigt, säger Konstfacks rektor Maria Lantz.

– Vi skulle ju behöva mer resurser till slöjdsalarna så att nästa generations ingenjörer och designers får möjlighet att skapa redan som unga.

Enligt Maria Lantz är slöjd ett samtida ämne som är viktigare än någonsin i dag.

– Det handlar om hållbarhet, att förstå materialen omkring oss, hur saker sitter ihop och vad man kan laga och inte laga. Jag menar att vi utbildar både konsumenter och producenter. Men det är också ett filosofiskt ämne – vi förstår hur världen sitter ihop.

Kritiserade slöjd – fick smörknivar

Det är inte första gången som slöjden utsätts för kritik. 2016 kritiserade en krönikör i Expressen ämnet och fick en ansenlig mängd smörknivar skickade till sitt arbete.

– Jag tror att slöjden är något av ett mobbat barn. Det finns hierarkier i kunskap där de praktiska ämnena är lite lägre stående än till exempel matte eller svenska. Vi menar att vi behöver både och – man blir bättre på matte i slöjden och man lär sig att formulera erfarenheter med sina händer och sin kropp genom att använda alla sina sinnen, säger Maria Lantz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.