Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se verken från utställningen i klippet. Foto: SVT

Konstfacks vårutställning: ”Skon ska växa ihop med huden”

Uppdaterad
Publicerad

Skor av biomaterial, en hyllning till trädgården och luftkylare i terrakotta. Ett genomgående tema i 2024 års vårutställning på Konstfacks är önskan om att gå mot en mer hållbar värld.

182 studenter visar upp sina examensarbeten under Konstfacks vårutställning. För första gången ställer även studenter från det nya masterprogrammet ”Design Ecologies” ut. Programmet fokuserar på designens roll i ekologiska processer.

Wolfgang Laimer är en av årets avgångsstudenter från mastern. Han har utformat löparskor som tillverkas genom vävnadsteknik och använder bärarens eget biomaterial för att optimera löpturen.

– Idén är att producera en skinnliknande hud som du sedan sätter på dig och det specifika biomaterialet växer då ihop med dig, säger Wolfgang Laimer.

Luftkylare i terrakotta

Hannah Klein är kandidatstudent i industridesign och i hennes kandidatarbete har hon har undersökt hur man kan kyla inomhusluft utan köldmedier som finns i vissa luftkonditioneringar. Resultatet blev kärl i terrakotta som absorberar vatten.

– Det här är ett förslag på hur man kan kyla inomhusluft, säger Hannah Klein.

Se bilder från vårutställningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.