Fredagens Skavlan, där SD-ledaren Jimmie Åkesson intervjuades, har väckt starka reaktioner i både Sverige och Norge. Foto: SVT

Kravet: Skavlan ska be Åkesson om ursäkt

Uppdaterad
Publicerad

Norska motsvarigheten till Granskningsnämnden för radio och tv har fått ta emot rekordmånga anmälningar kring fredagens Skavlan, där SD-ledaren Jimmie Åkesson intervjuades. Och nästan alla kräver att NRK, och Fredrik Skavlan själv, ”förbehållslöst” ber Åkesson om ursäkt. – Jag förstår inte vad jag ska be om ursäkt för, säger Fredrik Skavlan till SVT Nyheter.

– Samtliga menar att Fredrik Skavlan uppfört sig ohövligt, att han närmast trakasserat Jimmie Åkesson, säger Erik Berg-Hansen, sekreterare på norska Kringkastingsrådet.

Sedan i fredags har man tagit emot omkring 3.100 klagomål. Det är mer än för något annat program, någonsin.

– Många menar att Skavlan trampat på en man som redan ligger och att han uppträtt respektlöst. Nästan alla menar att NRK och Fredrik Skavlan bör komma med en förbehållslös ursäkt till Jimmie Åkesson.

Skavlan: Förstår inte vad jag ska be om ursäkt för

Jimmie Åkesson kontaktade själv Skavlan-redaktionen, och hela förutsättningen för SD-ledarens medverkan var att redaktionen hade bett om en intervju när han var redo att återvända till politiken, säger Fredrik Skavlan till SVT Nyheter.

Mycket av kritiken handlar om att Åkesson visste om att han skulle få aktuella frågor om Sverigedemokraterna och svensk politik, menar programledaren.

– Han ville berätta om sin sjukdom och vi informerade om att vi skulle fråga om hans parti och aktuella politiska frågor.

– Jag förstår inte vad jag ska be om ursäkt för. Vi ställde legitima frågor, både om hans hälsa och att nu själv säger att han är redo att gå tillbaka till rollen som partiledare, säger Fredrik Skavlan.

”Inte politiska grunder”

I Norge är många av de som skickat in klagomål noga med att poängtera att man inte stödjer Jimmie Åkesson, eller SD:s politik – men att man ändå reagerar kraftigt på hur Åkesson behandlas.

– Det är inte av politiska grunder. Det närmaste man kan komma systerparti i Norge är ju Fremskrittspartiet, men det här är inte typiska kommentarer från sympatisörer till FP. Det är den genomsnittliga norska mannen eller kvinnan som menar att man ska uppföra sig hövligt, säger Erik Berg-Hansen.

– Många reagerar på att Jimmie Åkesson var öppen och ärlig om sin sjukdom, depression och utbrändhet – och att det verkade i programmet som om han inte var helt frisk.

Fredrik Skavlan säger att han kan förstå reaktionerna, på grund av att det blev ett ”stämningsskifte” i programmet.

– Men vi ska inte bara göra ett mysprogram, det ska vara ett journalistiskt program med plats för de lite svårare frågorna. Det har vi haft tidigare med andra gäster som exempelvis Håkan Juholt, Carl Bildt och Stefan Löfven.

Likadant i Sverige

Även i Sverige märks de kraftiga reaktionerna. På måndagseftermiddagen hade Granskningsnämnden för radio och tv fått in 462 anmälningar om programmet.

– Jag har inte hunnit gå igenom alla, men tittade på några i morse. Väldigt generellt kan man säga att de menar att Åkesson inte fick utrymme att svara på frågor, att programledaren agerade nedlåtande, säger Maria Bergerlind Dierauer, handläggare på granskningsnämnden.

– Anmälarna trycker på att Åkesson fortfarande är sjukskriven. Många tycker därför att intervjun är kränkande.

SVT:s tittarservice har sedan programmet sändes blivit nedringa av upprörda tittare. Enligt Madeleine From, som arbetar som telefonist på tittarservice, handlar många av de svenska klagomålen ungefär om samma sak som de norska. Och även i Sverige kräver många att Skavlan ber Åkesson om ursäkt.

– I det stora hela handlar det om att man inte beter sig såhär mot en sjuk människa.

”Ingen grund till att be om ursäkt”

NRK har inte blivit kontaktade av varken Åkesson eller Sverigedemokraterna efter att programmet sändes. Och en ursäkt är inte aktuellt.

– Vi menar att intervjun var balanserad, och att han fick de frågor en politiker av hans kaliber hade fått när de medverkar i programmet. Det finns därför ingen grund till att be om ursäkt.

– Vi är självklart ledsna för de starka reaktioner som det har skapat. Men vi menar att Skavlan gett Jimmie Åkesson en rättvis behandling.

Många menar att Åkesson inte ser ut att vara frisk, och att intervjun därför var kränkande. Vad säger du om det?

Det kan inte jag uttala mig om. Men jag vet ju att han är frisk nog att gå ut i arbete igen för partiet, vilket var anledningen till att han kom.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Medier

Mer i ämnet