Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se författaren Christina Wahldén tipsa om tre barn- och ungdomsböcker som skildrar krig och konflikt i klippet ovan. Foto: SVT

Krig och flykt trendar i 2024 års barnboksutgivning

Publicerad

Antalet ungdomsböcker på svenska minskar för sjunde året i rad, visar den årliga bokprovningen från svenska barnboksinstitutet. Krig och flykt är ett av de mest framträdande ämnena i barnböckerna. Christina Wahldén fick uppdraget att titta på alla böcker som handlar om krig och flykt och är något förvånad över resultaten.

Innehåll och tematik i barn- och ungdomsutgivningen speglar ofta aktuella händelser i samtiden. Just nu pågår över 50 väpnade konflikter runtom i världen. 110 miljoner människor befinner sig på flykt.

Den sista februari 2024 hade 41 titlar om krig och flykt med 2023 som utgivningsår inkommit till Svenska barnboksinstitutet.

Barn- och ungdomslitteratur

– Om man tittar på de konflikter som är i världen just nu så pågår de flesta i Asien, Afrika eller Latinamerika och det syns inte på utgivningen från förra året i alla fall, säger barnboksförfattaren Christina Wahldén.

I sin bokprovning noterar Svenska barnboksinstitutet 2 197 tryckta barn- och ungdomsböcker från 2023. Det är 14 titlar fler jämfört med året innan, en ökning på knappt 1 procent.

Utgivningen ligger alltså på en jämn nivå. Men antalet ungdomsböcker på svenska minskar för sjunde året i rad.

”Västerländskt perspektiv”

Den som fick uppdraget att läsa alla böcker som handlar om krig och flykt är författaren Christina Wahldén, som själv gett ut 77 titlar. Resultaten i bokprovningen 2024 förvånade henne.

– De böcker som handlar om krig och flykt är drygt 40. Av de handlar 20 om andra världskriget. Så det är en stor del av utgivningen. Av resterande utspelar sig bara en bok utanför Europa, i USA, så det är ett väldigt västerländskt perspektiv.

Klicka på videon för att se författaren Christina Wahldén tipsa om tre barnböcker om krig och flykt.

Bokprovningen 2024

Bilderböckerna är fortsatt den största kategorin i utgivningen, följt av faktaböckerna, mellanåldersböckerna och kapitelböckerna. Utgivningen av ungdomsböcker är den lägsta sedan Sbi började dela upp utgivningen i kategorier 2002.

Översättningarna står för 33 procent av utgivningen, vilket är mycket lågt historiskt sett. Engelskan fortsätter att dominera, med 62 procent av den översatta utgivningen.

Några av böckernas mest framträdande teman är krig, folktro och nordisk mytologi, artificiell intelligens samt funktionsvariationer.

På topp 20-listan för försäljning liknar mycket föregående år. Den mest sålda barn- och ungdomsboken i Sverige 2023 var ”Förrädaren”, av Youtube-humorgruppen IJustwantToBeCool, som toppade listan 2022. Listan domineras annars av kända bokserier som ”Handbok för superhjältar”, ”Musse & Helium” och ”Harry Potter”.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Barn- och ungdomslitteratur

Mer i ämnet