Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP). Foto: Stina Stjernkvist/TT

Jämställdshetsministern om SD-politikerns hbtq-kritik: ”Skrämmande och farlig utveckling”

Publicerad

En sverigedemokratisk kommunpolitiker uppmanade biblioteket i Täby att stoppa ett författarsamtal. Anledningen var att han uppfattade samtalet om normkritik och hbtq-frågor som ”destruktivt”. Nu möts tilltaget av kritik från flera håll.
— Det här är ett tydligt hot mot det fria ordet och yttrandefriheten i vårt samhälle, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till Kulturnyheterna.

Det var i ett mejl till biblioteksledningen och kommunen som Steven Jörsäter (SD), ledamot i kultur- och fritidsnämnden i Täby, uppmanade biblioteket att ställa in författarsamtalet med Moa-Lina Olsber Croall.

”Att kritisera normerna eller att ifrågasätta den självklara relationen mellan man och kvinna och våra könsidentiteter uppfattar vi som destruktivt. Sådant ska inte Täby kommun medverka till.”, skriver Steven Jörsäter bland annat i mejlet.

Åsa Lindhagen har följt rapporteringen och är mycket kritisk mot Steven Jörsäters uppmaning.

— Det är helt oacceptabelt och det hör inte hemma i ett öppet demokratiskt samhälle, säger hon.

”Tydligt homofobiskt ställningstagande”

Författarsamtalet handlade bland annat om hbtq-frågor och Åsa Lindhagen menar att Steven Jörsäters uppmaning om att ställa in samtalet är ett tydligt homofobiskt ställningstagande.

— Det här är ett konkret exempel på när man på olika sätt angriper mänskliga rättigheter, i det här fallet hbtq-personer rättigheter. Det här är en skrämmande och farlig utveckling, säger Åsa Lindhagen.

Kritik från Sveriges Författarförbund

Steven Jörsäter skriver också i sitt mejl till att han anser att biblioteken i framtiden ska flagga för ”kontroversiella punkter” i programmet.

Sveriges Författarförbund skriver i ett pressmeddelande att de fördömer försöket att stoppa författarsamtalet och ”inte minst förslaget att låta kommunpolitikerna förhandsgranska bibliotekets programpunkter.”.

Fredrik Lindahl, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Stockholms län, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att de förstår kritiken:

”I detta fall så har personen vänt sig direkt till, bland annat, tjänstemän för att påverka deras tjänsteutövning. Det är givetvis inte så det ska gå till. Vi förstår den kritik som har lyfts, och ser inte detta agerande som lämpligt”.

Författarsamtalet med Moa-Lina Olsber Croall skedde som planerat i måndags trots Steven Jörsäters uppmaning om att ställa in det.

Steven Jörsäter har avböjt en intervju med Kulturnyheterna om händelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer